Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Oförändrade villapriser och bostadsrätter svagt uppåt i augusti

Nyheter
Publicerad: 2021-09-08 07:48

Under augusti var villapriserna oförändrade medan bostadsrättspriserna ökade med 1 procent. Årstakten för såväl bostadsrätter som villor har minskat, vilket visar att bostadsmarknaden har gått in i ett lugnare läge. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

Under augusti var villapriserna oförändrade medan bostadsrättspriserna ökade med 1 procent. Årstakten för såväl bostadsrätter som villor har minskat och ligger nu på +10 procent respektive +16 procent, en indikation på att marknaden nu är i en något lugnare period än samma tid förra året. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

– Priserna på bostadsrätter ökade med 1 procent i centrala Göteborg, Storgöteborg och i de centrala delarna av Stockholm den senaste månaden. För övriga redovisade stadsområden var priserna oförändrade. Årstakterna varierar mellan +8 procent och +14 procent, där de högsta nivåerna även denna månad är i Malmöområdet, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Storstockholm

I Storstockholm minskade villapriserna med 1 procent under augusti medan de var oförändrade i de två andra storstadsområdena. På årsbasis har villorna stigit med 18 procent i Storstockholm, 17 procent i Storgöteborg och 22 procent i Stormalmö. 

– Malmöområdet har haft de högsta procentuella ökningarna på såväl bostadsrätter som villor under en relativt lång period. Jämför vi genomsnittspriset på en villa hittills i år med priserna 2016 så har Malmöområdet ökat med 51 procent medan motsvarande siffror i Storstockholm är 31 procent och i Storgöteborg 36 procent. Även räknat i kronor leder Malmöområdet med en ökning på 1.750.000 kronro medan motsvarande siffror för Stockholm och Göteborg är 1.700.000 respektive 1.540.000, avslutar Per-Arne Sandegren.

Mäklarsamfundet kommenterar

– Bostadsmarknaden har under sommaren gått in i ett lugnare läge, vilket vi ser som positivt. Det blir intressant att se om den utvecklingen fortsätter under hösten. Majoriteten av medlemmarna tror på oförändrade priser när vi summerar det tredje kvartalet, men det är samtidigt nästan 40 procent som bedömer att småhuspriserna kan fortsätta stiga, säger Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.


Dela sidan:
Skriv ut: