Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Regeringen: Ny myndighet ska stoppa välfärdsfusket

Offentlig rätt
Publicerad: 2021-09-06 09:24
Finansminister Magdalena Andersson (S) Foto: Ari Lorestani /TT

En ny myndighet ska inrättas för systemövergripande kontroll av utbetalningar från välfärdssystemen.
Dessutom ska redan existerande myndigheter få rejäla tillskott i syfte att stärka arbetet mot arbetslivskriminalitet.
Det föreslår regeringen.

Enligt regeringens förslag, som ingår i budgetpropositionen, ska den nya myndigheten ansvara för att betala ut ersättningar som beslutas av välfärdsmyndigheter samt ”motverka fusk och felaktiga utbetalningar genom systemövergripande analyser av utbetalningar från välfärdssystemen”.

– Inte en enda krona ska gå till kriminella. Från regeringens sida är vi fast beslutna att slå ner hårt på alla angrepp på det gemensamma, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i ett pressmeddelande.

Myndigheten ska startas upp redan 2023, men beräknas vara fullt uppbyggd först vid årsskiftet 2025/2026.

”Fler razzior”

I budgetpropositionen föreslår regeringen dessutom rejäla tillskott till de befintliga myndigheterna inom välfärdssektorn i syfte att motverka felaktiga utbetalningar och brott. För nästa år föreslås närmare 200 miljoner kronor tillföras området enligt budgetpropositionen.

– Den statliga offensiven innebär att det ska bli fler razzior på byggarbetsplatser, fler kontroller av yrkestrafiken på våra vägar och att en ny myndighet ska inrättas för att se till att våra skattemedel inte ska gå till fuskare och kriminella, säger Magdalena Andersson.


Dela sidan:
Skriv ut: