Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Nu skärper Migrationsverket kraven för offentliga biträden

Offentlig rätt
Publicerad: 2020-11-18 13:46
Foto: Janerik Henriksson / TT /

I somras slog HFD fast att Migrationsverket har rätt att ta bort offentliga biträden från biträdesförteckningen om de missköter sig.
Nu har myndigheten uppdaterat den rättsliga styrningen utifrån domen och samtidigt skärpt kraven på de som agerar offentligt biträde.

Syftet med det nya rättsliga ställningstagandet är att Migrationsverket ska få bättre möjligheter att säkerställa att de ombud som finns på listan verkligen uppfyller kraven.

– Efter vägledningen från Högsta förvaltningsdomstolen har vi nu tagit fram ett nytt rättsligt ställningstagande som ger oss bättre möjligheter att säkerställa att personerna i vår biträdesförteckning uppfyller våra kompetenskrav, säger Migrationsverkets tf rättschef, Carl Bexelius i ett pressmeddelande.

Uteslutna advokater inte lämpliga

De skärpta kraven innebär att den som ska få finnas på listan måste ha en svensk juristexamen eller motsvarande kunskaper i migrationsrätt, familjerätt och förvaltningsrätt – samt processvana i svensk domstol. Det ska också krävas att personen innehar en ansvarsförsäkring och är registrerad för F-skatt. Det är en tydlig skillnad eftersom det tidigare inte fanns några formella kompetenskrav,

De ombud som inte uppfyller kraven, exempelvis för att de uteslutits ur Advokatsamfundet eller har begått brott kan strykas från listan – utan möjlighet att överklaga beslutet.

Migrationsverket framhåller dock att möjligheten för en asylsökande att föreslå ett ombud kommer att finnas kvar.

– Alla sökande har rätt till ett offentligt biträde som uppfyller kompetenskraven, oavsett om det är den sökande som har föreslagit biträdet eller om det har tilldelas av oss. Vi har därför gått längre i vår tolkning än Högsta förvaltningsdomstolen eftersom vi ser att det kan öka rättssäkerheten, säger Carl Bexelius.


Dela sidan:
Skriv ut: