Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Måste amputera foten – efter Kriminalvårdens misstag

Offentlig rätt
Publicerad: 2020-09-29 10:46
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

En intagen på Kumlaanstalten måste amputera foten efter en olycka där han bröt foten.
Kriminalvårdens personal missade att kontakta vården efter olyckan och nu får anstalten kritik från JO för sin passivitet i samband med händelsen.

Den intagne mannen arbetade i anstaltens tvättcentral när han plötsligt föll och bröt foten. Enligt mannen fick han dock ingen tillgång till akutsjukvård, utan fördes istället tillbaka till sitt rum och tilldelades en rullstol.

Några dagar senare svullnade hans fot upp och blev blå, men han fick trots detta ingen hjälp av personalen. Efter ytterligare två dagar förlorade han medvetandet och fördes in till sjukhus där läkaren frågade varför han inte sökt sjukvård tidigare och efter en tid fick han senare beskedet om att den brutna foten skulle behöva amputeras.

Kritiseras för sin passivitet

I sitt yttrande till JO har Kriminalvården uppgett att personalen tittat till mannen efter olyckan varvid den intagne mannen inte uppgav att han hade något behov av att kontakta sjukvården. Mot bakgrund av att han var i behov av rullstol anser myndigheten dock att det ”hade varit rimligt att ta en sådan kontakt”. När mannen två dagar senare uppgav att foten var svullen och blå togs kontakt med sjukvården som då ansåg att läget inte var akut. Efter att den intagne mannen svimmat ytterligare två dagar senare transporterades han dock direkt till sjukhuset med ambulans.

Justitieombudsmannen riktar nu kritik mot anstalten för sin passivitet när man inte tog kontakt med sjukvården – trots att mannen ansågs vara i behov av en rullstol efter olyckan.
Någon annan kritik får dock inte anstalten då JO anser att det som framkommit av utredningen inte föranleder någon sådan.


Dela sidan:
Skriv ut: