Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kommunchef avbröt journalists intervju med rektor – får kritik

Offentlig rätt
Publicerad: 2022-06-21 12:53
Foto: TT

En kommunikatör och områdeschef vid Uppsala kommun tvingade en rektor att avbryta en intervju med SVT.
Nu kritiseras kommunstyrelsen och utbildningsnämnden för sitt agerande – som innebar att rektorn inte haft möjligheten att utnyttja sin meddelarfrihet.

Justitieombudsmannen tog emot en anmälan där det riktades klagomål mot Uppsala kommun och en tjänsteman där. Enligt anmälaren hade en kommunikatör och en områdeschef, i strid med meddelarfriheten, avbrutit en intervju som en SVT-journalist höll med en rektor för en av kommunens förskolor.

Journalisten skulle göra ett reportage om vab och hade sökt upp förskolan i syfte att få tag på några föräldrar att intervjua – och fick också rektorn att ställa upp på en intervju.

Intervjun avbröts

JO inledde en utredning av det inträffade och kan konstatera att förskolans rektor accepterat att låta sig intervjuas och därför kontaktade en områdeschef på kommunen för att informera om detta. Områdeschefen kontaktade i sin tur en kommunikatör på kommunen som efter en stund ringde tillbaka till chefen och bad denne kontakta rektorn för att avbryta intervjun, vilket denne också gjorde.

Därefter ringde kommunikatören upp journalisten och bad denne att avsluta intervjun. Alla dessa samtal finns dokumenterade i SVT-inslaget där rektorn uppgav att områdeschefen och kommunikatören inte lät henne göra intervjun.

Kommunstyrelsen och utbildningsnämnden har i yttranden till JO uppgett att agerandet från kommunikatören och områdeschefen stred bland annat mot kommunens kommunikationspolicy.

Kritiseras av JO

Nu slår Justitieombudsmannen fast att rektorn inte haft möjligheten att utnyttja sin meddelarfrihet och att kommunstyrelsen och utbildningsnämnden, som har det yttersta ansvaret, ska kritiseras för att intervjun avbröts.

JO konstaterar samtidigt att det av nämndens yttrande framgått att de vidtagit åtgärder med anlending av det inträffade och att detta kan begränsa risken för liknande händelser i framtiden.


Dela sidan:
Skriv ut: