Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kommun upphandlade inte byggentreprenad värd 17 miljoner

Offentlig rätt
Publicerad: 2020-06-24 09:24
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Nynäshamns kommun lät bygga om en fastighet till gruppbostad och ingick ett avtal – utan föregående annonsering.
Nu anser Konkurrensverket att kommunen gjort sig skyldig till en otillåten upphandling och kräver att kommunen ska betala 1 500 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Det var under hösten 2018 som Nynäshamns kommun ingick ett avtal med en fastighetsägare om att hyra en förskolelokal och samtidigt gjorde en överenskommelse med fastighetsägaren om att fastigheten skulle byggas om för att också inhysa en gruppbostad.

I juli förra året ingicks sedan ett hyresavtal med tillhörande hyresgästanpassningar av fastigheten till ett värde om cirka 17 miljoner kronor.

Krävs på en och en halv miljon

Konkurrensverket, som har granskat ärendet, anser nu att hyresgästanpassningen ”är av den omfattningen att det är fråga om en byggentreprenad, vilken skulle ha upphandlats”.
Någon annonsering enligt lagen om offentlig upphandling gjordes dock aldrig och nu vänder sig myndigheten till förvaltningsrätten i Stockholm och yrkar att kommunen ska betala 1 500 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

Konkurrensverkets generaldirektör säger i ett pressmeddelande att myndigheten allt oftare ser denna typ av kontraktstilldelningar i byggbranschen.

– Vi ser allt oftare olika typer av kontraktstilldelningar utan annonsering just i samband med byggentreprenader. Det är därför viktigt att vi som tillsynsmyndighet agerar i frågan, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.