Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Kommun hotas med miljonböter efter upphandling

Offentlig rätt
Publicerad: 2021-02-15 07:28
Foto: Claus Gertsen /SCANPIX

Västerås kommun rundade upphandlingsreglerna när man tecknade ett tilläggsavtal med en befintlig leverantör – utan att först annonsera om tjänsterna.
Det anser Konkurrensverket som nu yrkar att kommunen ska betala 4,5 miljoner i upphandlingsskadeavgift.

Bakgrunden är att Västerås kommun hade ett avtal om it-drifttjänster som löpte ut den sista december 2019. I juni 2019 annonserade kommunen en ny upphandling av drifttjänster. Kommunen meddelade sitt tilldelningsbeslut i juni 2020. Det tidigare avtalet hade då löpt ut.

För att täcka sitt behov av löpande drifttjänster fram till dess att den pågående upphandlingen var avslutad tecknade kommunen tilläggsavtal med sin tidigare leverantör. Det skedde dock utan att kommunen hade annonserat enligt lagen om offentlig upphandling. Konkurrensverket anser att kommunen därigenom gjorde en otillåten direktupphandling.

Konkurrensverket, som även ser allvarligt på att Västerås kommun vid upprepade tillfällen har genomfört otillåtna direktupphandlingar, vänder sig därför till förvaltningsdomstolen och yrkar att domstolen ska förplikta kommunen att betala 4,5 miljoner kronor i böter.


Dela sidan:
Skriv ut: