Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Knutbyhandlingar med kopplingar till Marocko lämnas inte ut

Offentlig rätt
Publicerad: 2019-07-31 09:56
Foto: Björn Larsson Ask/TT

En man som begärt ut en handling från Polismyndigheten relaterad till det så kallade Knutby-mordet år 2004 får avslag på sin begäran av både Polismyndigheten och Kammarrätten i Stockholm. Den aktuella handlingen inkom till Polismyndigheten från marockanska myndigheter med anledning av mordutredningen – och anses belagd med sekretess.

I en ansökan till Polismyndigheten begärde en man i maj 2019 att få ta del av en allmän handling relaterad till det så kallade Knutby-mordet år 2004. Den handlingen mannen ville ta del av var ett svar från marockanska myndigheter, gällande den man som ska ha skaffat fram det mordvapen som användes vid mordet och mordförsöket i Knutby.

Kan antas störa Sveriges mellanfolkliga förbindelser

Polismyndigheten ansåg dock att handlingen var skyddad av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen, OSL, eftersom den gällde en uppgift som rör Sveriges förbindelser med en annan stat och det kan antas att landet skadas om uppgiften röjs.

Även Kammarrätten i Stockholm avslår nu, efter överklagande, mannens begäran.

Kammarrätten är enig med Polismyndighetens bedömning och anser att utlämnande av den handling som mannen begärt kan antas störa Sveriges mellanfolkliga förbindelser, eller på annat sätt skada landet. (Blendow Lexnova)


Dela sidan:
Skriv ut:

Anna Ekdahl
red@dagensjuridik.se