Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Offentlig försvarare utsåg själv ersättare – rätten starkt kritisk

Nyheter
Publicerad: 2020-07-16 14:28
Illustrationsbild Foto: Henrik Montgomery

Tingsrätten riktar stark kritik mot en erfaren brottmålsadvokat som på eget initiativ utsett en ersättare i ett mål där han agerade offentlig försvarare åt en man misstänkt för mordförsök.

Tre personer åtalades i Västmanlands tingsrätt för en rad brott. En av personerna, en 32-årig man stod åtalad för bland annat försök till mord, efter att i samband med en narkotikaaffär knivhuggit en av målsägandena. Rätten anser att den tilltalade varit uppenbart likgiltig inför om offret skulle avlida på grund av knivhugget, och han dömdes därför för försök till mord. Han dömdes även för bland annat för olaga frihetsberövande och grovt rån till fängelse i 13 år.

Advokat knappt deltagit själv

När det kommer till frågan om kostnader för offentliga försvarare noterar tingsrätten att den advokat som förordnats som offentlig försvarare åt 32-åringen knappt deltagit i arbetet själv, utan istället på eget initiativ genom en transportfullmakt låtit en advokatkollega ta över uppdraget.

Rätten ifrågasätter om advokaten överhuvudtaget, efter två inledande besök i häktet, avsåg att företräda den tilltalade. Det verkar istället som om han använt sitt personliga varumärke för att ge andra på advokatfirman uppdrag. 

Domstolen sätter ned arvodet

Domstolen är starkt kritisk till detta och betonar att uppdraget att vara offentlig försvarare är ett personligt uppdrag som innebär att advokaten inte utan rättens tillstånd får sätta någon annan i sitt ställe. I det här fallet var den tilltalade misstänkt för mycket allvarlig brottslighet och just därför hade rätten, trots merkostnaderna, förordnat en erfaren brottmålsadvokat att företräda honom. Genom att han sedan låtit någon annan ta uppdraget i sitt ställe har tingsrätten inte kunnat kontrollera om advokaten i fråga varit lämplig för uppdraget.

Tingsrätten bedömer därför att advokaten, då han inte genomfört uppdraget alls, utan anlitat andra har rätt till ersättning för arbete motsvarande 80 timmar istället för de begärda 136,5. 

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
offentligförsvarare

Dela sidan:
Skriv ut:

Blendow Lexnova
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.