Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Oenig hovrätt dömer man för försök till grov våldtäkt mot barn

Nyheter
Publicerad: 2020-01-14 10:34
Foto: Izabelle Nordfjell / TT

En oenig hovrätt dömer en 37-årig man för grov misshandel och försök till grov våldtäkt mot barn efter att han hållit en kniv mot och börjat skära på en 14-årig flickas hals.
Mannen sade att han skulle släppa flickan om han fick våldta henne.
Ett hovrättsråd är dock skiljaktigt och anser att mannen frivilligt avbrutit våldtäktsförsöket.

Den 9 juli 2019 hade en 14-årig flicka sin andra arbetsdag på sitt sommarjobb på ett lager i Skellefteå. Hon var den enda anställda utöver den 37-årige ägaren och de arbetade ensamma tillsammans på lagret. Flickan hade redan den första dagen känt sig obekväm i mannens sällskap och kände att han stirrade väldigt mycket på henne.

Började skära på hennes hals

Enligt flickan hade hon precis kommit till jobbet och börjat gå in mot lagret när mannen tog tag i henne och ryckte henne till sig så att hon hamnade på golvet med honom över sig. Flickan trodde att hon skulle bli våldtagen men såg hur mannen tog fram en kniv och sedan började skära på hennes hals. Hon försökte få tag i kniven och skar sig då i handen.

När de kämpade om kniven frågade flickan varför mannen försökte döda henne och fick till svar att han ”ville vara ensam”. Flickan fortsatte att prata med mannen för att försöka ge honom dåligt samvete och bad honom att släppa henne. Mannen svarade då att han skulle släppa henne om han fick våldta henne. Till sist gick flickan med på det. När de ställde sig upp lyckades flickan springa ut från lagret.

”Planerat händelsen”

Vid flera tillfället under händelseförloppet höll mannen för flickans näsa och mun samt tog stryptag kring hennes hals. Mannen mindes dock ingenting från händelsen.

Skellefteå tingsrätt ansåg att det fanns omständigheter som talade för att mannen planerat händelsen, bland annat det faktum att han anställt flickan utan att företaget hade ekonomisk möjlighet att anställa någon, att han två dagar tidigare skrivit ett avskedsbrev samt att han efter händelsen skurit sig själv i halsen.

Tingsrätten konstaterade att flickan fått två skärsår på halsen och två på handen, varav det ena på halsen och båda såren på handen behövt sys. Inga av skadorna var dock livshotande och eftersom hon inte blivit medvetslös på grund av greppen kring hennes mun, näsa och hals hade hon inte heller försatts i ett livshotande tillstånd enligt tingsrätten.

Inte uppsåt att döda

Tingsrätten ansåg vidare att delar av mannens agerande talade emot att han haft uppsåt att döda flickan, bland annat det faktum att han ställt sig upp efter att hon gått med på att låta honom våldta henne. Tingsrätten ansåg därför att mannen gjort sig skyldig till grov misshandel och inte försök till mord.

Gällande huruvida mannen hade uppsåt att våldta flickan menade tingsrätten att det var ställt utom rimligt tvivel att han ”i gärningsögonblicket” försökt tilltvinga sig samlag eller en sexuell handling jämförlig med samlag. Enligt tingsrätten förelåg det även fara för brottets fullbordan eftersom flickan lyckats fly främst tack vare sin egen sinnesnärvaro i stunden. På grund av att mannen använt hot och våld av särskilt allvarligt slag och visat särskild hänsynslöshet bedömde tingsrätten brottet som grovt.

Mannen dömdes därmed för försök till grov våldtäkt av barn samt grov misshandel till sju års fängelse.

Domen överklagades till Hovrätten för Övre Norrland.

”Fått tillbaka minnesbilder”

Vid prövningen i hovrätten hade mannen fått tillbaka minnesbilderna från den aktuella dagen och menade att han inte haft för avsikt att varken döda, skada eller våldta flickan. Det var snarare hon som skrämt honom genom att anta att han ville skada henne och då försökt ta den brytbladskniv han höll i handen ifrån honom. Han hade då fällt henne till marken varpå kniven kommit i kontakt med hennes hals. Hans avskedsbrev hade vidare inget med händelsen att göra, utan det var en tillfällighet att händelsen inträffade så nära inpå att han skrivit brevet. Det var inte heller han som skurit sig själv i halsen, utan flickan som skurit honom när de kämpade om kniven.

Hovrätten anser inte att mannens berättelse är trovärdig och menar att den snarare framstår som en efterhandskonstruktion. Flickans berättelse läggs därför till grund för bedömningen.

Uppsåt att våldta

Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att mannen inte haft uppsåt att döda flickan, men att han däremot ska dömas för grov misshandel. Hovrätten anser även att det är visat att mannen hade uppsåt att våldta flickan, eftersom han tagit tag i hennes arm efter att de ställt sig upp och flickan tagit sig därifrån genom att rycka sig ur hans grepp.

Hovrätten fastställer därmed tingsrättens dom och dömer mannen till sju års fängelse.

Skiljaktig mening

Ett hovrättsråd är skiljaktigt och anser att mannen frivilligt avbrutit våldtäktsförsöket eftersom han ställt sig upp och ”släpp kontrollen över [flickan]” efter att hon gått med på att låta honom våldta henne. Mannen hade vidare inte rört vid flickan sexuellt trots att han enligt hovrättsrådet hade möjlighet till det.

Hovrättsrådet anser att det framstår som ologiskt att mannen skulle ha ställt sig upp om han fortfarande hade för avsikt att våldta flickan. Mannen borde därmed inte dömas för försök till grov våldtäkt mot barn utan endast för grov misshandel till fängelse i tre år. (Blendow Lexnova)

Bli premiumkund och ta del av alla underliggande handlingar för endast 69 kronor/månad.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
valdtaktsforsok

Dela sidan:
Skriv ut:

Johanna Blomqvist
red@dagensjuridik.se