Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Obetydligt fler” brott klarades upp under 2019

Nyheter
Publicerad: 2020-01-15 12:57
Foto: Andreas Hillergren/TT

Under år 2019 ökade antalet ärenden som polisen redovisade till åklagare med nästan en procent jämfört med föregående år. 
Nu fortsätter Polismyndigheten arbetet med att förbättra uppklaringsprocenten ytterligare.

– Vi fortsätter nu arbetet för att förbättra resultatet ytterligare för att fler brottsoffer ska få upprättelse. Fler poliser kommer att anställas under 2020. Vi håller också på att rekrytera 300 civilanställda som ska arbeta med sexualbrott, brott i nära relationer och våld mot barn. Utöver det fortsätter vi insatserna för att utveckla och effektivisera våra arbetsmetoder, säger Håkan Wall, chef för beredningsenheten vid Nationella operativa avdelningen i ett pressmeddelande.

Ökat med nästan en procent

Enligt Polismyndigheten ökade antalet ärenden som polisen redovisade till åklagare med 0,8 procent under år 2019 jämfört med år 2018. Jämfört med år 2016 är ökningen åtta procent. Det positiva resultatet syns främst under årets första halva, för att sedan försämras något under resten av året.

Resultaten skiljer sig dock åt beroende på brottstyp. För bedrägeribrott, narkotikabrott och våldsbrott har ärenderedovisningen ökat, medan den minskat för tillgreppsbrott, skadegörelse och tillgrepp i butik.

Arbetet med förbättringar fortsätter

Enligt Polismyndigheten fortsätter nu arbetet med att förbättra antalet ärenden som kan redovisas till åklagare. Bland annat ska försöksverksamheten med snabbare lagföring byggas ut. Syftet med försöksverksamheten är att förkorta tiden mellan polisanmälan och dom. 

Dessutom utvecklar polisen arbetet med forensik och bevissäkring, och fortsätter att modernisera IT-stöden för personer som arbetar med brottsutredningar.

Under Folk och Försvar sa rikspolischefen Anders Thornberg att uppgången av utredningsresultaten var ”obetydlig”.


Dela sidan:
Skriv ut:

Paulina Stén
paulina.sten@blendow.se