Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Nytt ”hänsynslöst” trafikbrott ska kunna ge fem års fängelse

Nyheter
Publicerad: 2019-11-20 06:55
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Foto: Susanna Pettersson Öste/ TT

Igår presenterades regeringens utredare, Anne Rapp, sina förslag på åtgärder för ett stärkt straffrättsligt skydd mot upprepad trafikbrottslighet.
Utredaren föreslår bland annat att ett nytt brott införs i straffskalan för den som begår upprepade trafikbrott.

Anne Rapp vill se en ny straffbestämmelse för grov trafikbrottslighet som ska röra den som ”på ett särskilt hänsynslöst sätt gör sig skyldiga till upprepade trafikbrott”.

Det handlar om upprepade fall om exempelvis olovlig körning, rattfylleri eller vårdslöshet i trafik. Straffet för grov trafikbrottslighet föreslås av utredaren vara fängelse från sex månader till fem år.

– Jag ser positivt på dessa förslag till skärpningar av lagstiftningen. Förutom strängare straff möjliggör de också att den som kör utan körkort eller påverkad vid behov kan frihetsberövas redan i samband med ett polisingripande, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Nedre gräns för sjöfylleri har räddat liv

Utöver det nya brottet föreslås dessutom att maxstraffet för grov olovlig körning och rattfylleri ska höjas från sex månaders fängelse till ett års fängelse. För de grova brotten föreslås motsvarande höjning från två års fängelse till tre års fängelse.

I Anne Rapps uppdrag ingick dessutom att se över eventuella ändringar av den nedre promillegränsen för sjöfylleri.

Här konstateras att antalet dödsolyckor och sjöfylleribrott minskat sedan gränsen infördes 2010 och att det således saknas skäl att ändra lagstiftningen.


Dela sidan:
Skriv ut: