Ny video friar misshandelsdömd – våld mot sambo inte styrkt

Hovrätten frikänner en 47-årig man som tidigare fällts för att i maj 2019 ha misshandlat sin dåvarande sambo i den gemensamma lägenheten i centrala Stockholm.
Ny bevisning i form av en videoinspelning från en övervakningskamera i lägenheten skapar osäkerhet kring hur kvinnan fått sina skador och gör att hennes berättelse kan ifrågasättas.
Det var en sen kväll i maj 2019 som en kvinna ringde SOS Alarm och uppgav att hon blivit misshandlad av sin sambo, en idag 47-årig man. Polis kom senare till lägenheten i centrala Stockholm och dokumenterade en rodnad på höften och märken på underarmen som kvinnan haft. Mannen hade då lämnat kvinnan i lägenheten med två gemensamma barn som skulle ha sovit under misshandeln.
Kvinnan pratade dagen därpå i telefon med en annan person och berättade då att sambon misshandlat henne och skickade samtidigt en bild på ett blåmärke. En annan person som träffat kvinnan i samma skede uppgav också under huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt att kvinnan berättat om misshandeln för henne och visat blåmärken som hon haft på armen och benet eller höften.
Bekräftade delar av händelseförloppet
Åklagare och försvar var överens om att 47-åringen hade tagit kvinnans mobiltelefon och gått till ett badrum i lägenheten och att kvinnan följt efter honom dit. Kvinnan uppgav att hon när hon stått i dörren till badrummet fått en kraftfull spark av mannen så att hon fallit omkull. Hon hade rest sig och hade då fått motta ytterligare en eller två sparkar – och när hon kommit in i badrummet hade mannen tagit tag i hennes armar och bänt upp dem i kors över hennes rygg. Sparkarna hade resulterat i smärta, rodnad och blånad – och greppet om armarna hade gjort så ont att hon skrikit högt och väckt barnen, uppgav kvinnan.
Mannen bekräftade delar av händelseförloppet, men lämnade en annan förklaring till kvinnans skador. Kvinnan hade följt efter honom till badrummet och försökt ta tillbaka telefonen och han hade då försökt hålla henne ifrån sig med armen. Eftersom han blev störd hade mannen velat ta sig till ett annat badrum i lägenheten som haft en låsbar dörr. Han hade då tagit sig förbi kvinnan och gått mot badrummet – och när kvinnan följt efter honom hade hon halkat och ramlat på sidan.
Ingen av versionerna kunde uteslutas och enligt ett rättsintyg var det möjligt att kvinnan fått sina skador på det sätt mannen beskrivit. Mannen hade i tingsrätten gjort gällande att det handlade om en falsk anmälan i syfte att dra ekonomisk fördel i parternas bodelning – och menade att en videoinspelning som gjorts ett år efter gärningstillfället talade mot gärningen, eftersom kvinnan där uttryckte att hon fortsatt ville ha en relation med honom. Kvinnan skulle enligt mannen också lida av psykisk ohälsa och vara irrationell.
Dömdes till villkorlig dom och böter
Varken detta eller sms från tiden efter gärningen där kvinnan uttrycker starka känslor för mannen gjorde dock enligt tingsrätten att det fanns skäl att ifrågasätta trovärdigheten av kvinnans berättelse. Att hon, trots starka känslor för honom, valt att ändå polisanmäla mannen kunde till och med sägas tala för bevisvärdet i kvinnans berättelse. Det fanns samtidigt inget konkret stöd i bevisningen för mannens version avhändelseförloppet.
Tingsrättens slutsats blev att mannen hade gjort sig skyldig till misshandel och han dömdes därför till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst samt ålades att betala skadestånd till kvinnan.
Svea hovrätt ändrar nu den fällande domen och frikänner mannen helt samt ogillar skadeståndsanspråket.
Bytt försvarare och åberopat ny bevisning
Mannen, som i hovrätten bytt försvarare, har som ny bevisning åberopat en inspelning från en övervakningskamera i lägenheten från den kväll som åtalet avser. Kameran har suttit i köket och visat hallen och dörren till gästtoaletten i ärendet. Mot slutet av filmen kan man se kvinnan jaga mannen in på gästtoaletten – samt hur hon strax därefter ramlar ut på golvet i hallen. Det framgår att inspelningen avser händelseförloppet efter att mannen och kvinnan befunnit sig i badrummet. Det går dock inte på filmen att se att mannen knuffar eller sparkar kvinnan.
Övervakningsfilmen säger inget om vad som tidigare utspelat sig i badrummet och den berättelse kvinnan lämnat i tingsrätten framstår i och för sig som trovärdig. Kvinnan har dock i tingsrätten inte överhuvudtaget berättat om denna del av händelseförloppet – något som hon förklarat med att hon inte mindes det som så allvarligt som det ser ut på filmen och att det viktiga för henne var det som dessförinnan hänt i badrummet.
Frias nu av hovrätten
Det senare händelseförlopp som speglas i övervakningsfilmen gör dock enligt hovrätten att det inte går att dra några säkra slutsatser om i vilket skede kvinnan kan ha fått blåmärkena och rodnaderna. Oklarheterna påverkar även bevisvärdet av kvinnans berättelse i övrigt och det finns ingen tydlig stödbevisning kring den våldsutövning som ska ha skett i badrummet.
Kvinnans berättelse kan sammantaget inte heller anses få tillräckligt tydligt stöd i den övriga utredningen för att kunna läggas till grund för en fällande dom. Mannen frikänns därför av en enig hovrätt. (Blendow Lexnova)