Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Ny studie: Nära hälften av hushållen drar åt svångremmen

Nyheter
Publicerad: 2022-09-22 08:37

Nästan hälften av hushållen planerar att dra ned på resor och klädinköp för att klara vintern. Det framgår av en undersökning Länsförsäkringar genomfört. 

– Under hösten och vintern kommer många hushåll se över sina utgifter för att ha råd med det allra nödvändigaste. Det är tydligt att man drar ner på mindre nödvändiga saker som semesterresor och kläder. Energiförbrukningen blir allt viktigare och över hälften i vår undersökning svarar att de kommer att vidta energibesparande åtgärder. Efter många goda år för hushållen är det nu dags att dra åt svångremmen. Det är bara att hoppas att många har sparat under de goda åren vi nu lämnat, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Början av året blir tuff

Länsförsäkringars uträkning visar att många familjer får det tufft i början på nästa år. Stigande räntor, höga drivmedelspriser, dyrare matkasse och framför allt höga elpriser, gör att hushåll kan behöva hantera en ekonomisk smäll på tusentals kronor i januari och övriga vintermånader.

– Även om januari brukar vara en klassiskt tuff månad ekonomiskt, ser det i år ut att bli rena blodbadet. Den minskade efterfrågan slår även hårt mot företag och frågan är nu hur länge företagen och arbetsmarknaden kan stå emot den kraftigt minskade efterfrågan. Den höjda styrräntan kommer dessvärre att innebära en högre arbetslöshet och det är viktigt att hushållen ser till att de är tryggade om det inträffar, säger Emma Persson.


Dela sidan:
Skriv ut: