Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Ny rapport: Fler kvinnliga förebilder behövs inom tech

Nyheter
Publicerad: 2023-03-08 08:44

Techbranschen fortsätter att växa i Sverige, och så gör även bristen på jämställdhet inom den. Endast 7 procent av de som arbetar inom it/tech är kvinnor. Det visar en ny riksomfattande undersökning.

Det är nionde året som undersökningen ”Unga kvinnor och tech” genomförs, i år av Bredband2, Tietoevry, Foxway och Insight Intelligence. Den baseras på svar från 1000 kvinnor i Sverige mellan 16 och 30 år.

Resultatet från undersökningen visar att techbranschen har svårt att locka kvinnor, trots att intresset för techrelaterade yrken egentligen är högt. Samtidigt som sju av tio kan tänka sig att arbeta med något techrelaterat yrke (70 procent) svarar sex av tio att de inte ser det som lockande att arbeta inom techbranschen generellt (60 procent).

Svår och grabbig

Majoriteten ser techbranschen som ”svår” och ”grabbig”. Hälften av de tillfrågade (49 procent) tror att branschen behöver bli mer inkluderande om fler kvinnor ska lockas dit.

– Vi ser år efter år att techbranschen misslyckas med att attrahera kvinnor. Men vägen framåt är också tydlig. Det som behövs är ett mer inkluderande klimat, tydligare kommunikation kring bredden av yrken som finns inom tech och bättre representation genom att lyfta fler kvinnliga förebilder, säger Sofia Topphem Jupiter, varumärkesansvarig på Bredband2.  

En av tio har en kvinnlig förebild inom tech

I förra årets undersökning tillfrågades kvinnorna om vad man i störst utsträckning tror skulle få fler kvinnor att söka jobb inom it/tech. Då var det vanligaste svaret att ”lyfta fram fler kvinnliga förebilder” (38 procent). Samtidigt visar årets resultat att knappt en av tio har en kvinnlig förebild inom it/tech (9 procent).

– De som har en kvinnlig förebild inom tech är betydligt mer lockade att söka sig till techbranschen. Det är ett mönster vi sett tydligt i de senaste årens undersökningar, och som vi har valt att ta fasta på. Bredband2 kommer därför att samarbeta med kvinnliga förebilder under mars och april för att locka fler kvinnor till tech, säger Sofia Topphem Jupiter. 


Dela sidan:
Skriv ut: