Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Ny rapport: Fastighetsbranschen räknar med recession innan årsskiftet

Nyheter
Publicerad: 2022-11-14 08:45

Fastighetsbolagens förväntningar på lönsamhet har sjunkit dramatiskt sedan förra året. Det visar PwC:s och Urban Land Institutes årliga rapport om den europeiska fastighetsmarknaden.

Fastighetsbolagens förväntningar återspeglar även den oro som finns både när det gäller världsekonomin, branschen och geopolitiken. Sju av tio tillfrågade tror att Europa kommer att gå in i en recession innan årsskiftet. Det kommenterar Helena Ehrenborg, ansvarig för fastighetsbranschen inom PwC Sverige.

I förra årets undersökning uttryckte 52 procent ökad optimism för affärerna inför det kommande året. Nu har den siffran halverats. Även synen på lönsamhet och personalbehov faller stort.

Cybersäkerhet

Rapporten har även kartlagt de enskilda delar som oroar branschen. Den allt bistrare ekonomiska verkligheten får till följd att förra årets största orosmoln cybersäkerhet, nu dalar ner till en sjätteplats i rangordningen. I orostoppen hamnar istället inflation, ränterörelser och ekonomisk tillväxt i Europa.

ESG

Hela 93 procent av de medverkande i undersökningen menar att en klimatmässigt och socialt hållbar verksamhet är de viktigaste faktorerna för framgångsrik transformation under de kommande 20 åren. Nästan lika många – 87 procent – ser det som viktigt att skapa social påverkan vid sidan av en ekonomisk avkastning.

– Det är oerhört intressant att se hur branschen nu unisont tar stora steg mot förändring, och gör både klimatmässiga och sociala frågor till del av affärsbesluten. Allt från att reducera klimatpåverkan till ökad mångfald och inkludering, menar Helena Ehrenborg.

Bästa utsikterna

Undersökningen har även tittat närmare på vilka delar av branschen som har bäst respektive sämst utsikter för det kommande året. I topp hamnar infrastruktur för ny energi (sol, vind, lagring och transport av energi), följt av life science och datacenter. 

– Vi ser också att projekt för social hållbarhet som subventionerade bostäder och boende för äldre rankas högt. Svårast väntas året bli för fysiska köpcentrum och kontor utanför stadskärnorna, berättar Helena Ehrenborg.

Attraktionstoppen

Ett återkommande inslag i undersökningen är även jämförelsen mellan europeiska storstäders attraktionskraft för investeringar. 

– London håller ställningen som etta och Paris klättrar förbi Berlin upp på andraplatsen. Stockholm är kvar på plats 19, vilket är fem placeringar bakom Köpenhamn, som även i år vinner den nordiska investeringskampen, avslutar Helena Ehrenborg.


Dela sidan:
Skriv ut: