Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Ny rapport: 2020 var ett rekordår för fastighetstransaktioner

Nyheter
Publicerad: 2021-02-09 08:19
Foto: Henrik Montgomery/TT

År 2020 går till historien som ett av de starkaste åren på marknaden för fastighetstransaktioner. Det framgår av en rapport från fastighetsrådgivaren Svefa.

2020 kommer, trots pandemin, att gå till historien som ett av de starkaste åren på marknaden för fastighetstransaktioner. Det konstateras i en ny rapport och analys från fastighetsrådgivaren Svefa.

Rapporten visar att det var en stark slutspurt under årets sista månader som innebar att den totala transaktionsvolymen landade på cirka 194 miljarder kronor. Vilket kan jämföras med föregående 2019 då volymen uppgick till cirka 189 miljarder kronor.

Stort intresse för bostäder

En förändring från föregående år är att transaktionsvolymen skiftat cirka tio procent från kontor till bostäders fördel. Bostäder utgjorde cirka 30 procent av den totala volymen 2020 jämfört med cirka 20 procent föregående år och är det segment som stärkts mest under 2020. 

– Under 2020 visade det sig tydligast i ett klart ökat intresse för nyproducerade hyresrätter. En stor andel av affärerna i segmentet avser pågående eller planerade hyresrättsprojekt som förvärvats genom så kallad ”forward funding” eller ”forward purchase”. Intresset för just denna typ av objekt har lett till en fortsatt press på direktavkastningskraven även under 2020, säger Erik Norrman, affärschef Svefa Värdering.

Utländska investerare

Rapporten visar även att det finns ett kraftigt ökat intresse från utländska investerare för den svenska fastighetsmarknaden som helhet.

– Under 2020 har det varit fortsatt stort intresse från utländska investerare. Det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone är ett exempel på utländsk aktör som genomfört flera stora portföljaffärer under året. Den svenska fastighetsmarknaden är attraktiv med lågt ränteläge och låg inflation vilket har bidragit till att vi sett en press nedåt på avkastningskraven i många segment och därmed fått ett flertal rekordnoteringar 2020, säger Katrin Wallensjö, affärschef Svefa Analys.

– För 2021 ser det ut som att det fortsatt gynnsamma investeringsklimatet kommer att bestå. Det finns inga indikationer på en avmattning i intresse från investerare, vi tror att även 2021 kommer att bli ett år med hög transaktionsattraktivitet, avslutar Katrin Wallensjö.


Dela sidan:
Skriv ut: