Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Ny flaggdag och nytt belöningssystem på riksdagens bord

Nyheter
Publicerad: 2022-04-20 07:55
Foto: TT

Regeringen föreslår att det ska införas ett nytt offentligt belöningssystem.
Dessutom föreslås att dagen för val till Europaparlamentet ska bli allmän flaggdag – samt att flera av de allmänna flaggdagarna kopplade till kungahuset ska slopas.

Det nya belöningssystemet ska uppmärksamma och belöna ”förtjänst­fulla insatser som går utöver det som kan förväntas av en person inom det område där personen verkar”. Insatserna ska vara av sådant slag att de bör belönas på nationell nivå i form av en ordensutmärkelse inom någon av de statliga ordnarna alternativt någon av regeringens utmärkelser.

Vem som helst föreslås få nominera till utmärkelserna och ett självständigt råd föreslås sedan ges ansvaret att granska dessa nomineringar och lämna förslag till utmärkelser.

– Det här är ett fint sätt att uttrycka upp­skattning och tack­samhet till personer som på ett eller annat vis har genomfört en extra­ordinare insats som har stor betydelse för samhället, säger justitie- och migrations­minister Morgan Johansson (S) i ett pressmeddelande.

I samma proposition föreslår regeringen även att dagen för val till Europaparlamentet ska bli en ny allmän flaggdag. Samtidigt föreslås att de allmänna flaggdagarna med koppling till kungahuset endast ska omfatta regentens och tronföljarens födelsedag från det att tronföljaren fyller 18 år.


Dela sidan:
Skriv ut: