Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Norska oljefonden sätter upp nya klimatmål 

Nyheter
Publicerad: 2022-09-20 09:04
Nicolai Tangen är chef över den norska oljefonden. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix / TT / kod 20520

Den norska Oljefonden, som förvaltas av Norges Bank, publicerar idag en ny klimathandlingsplan. Målsättningen är att alla bolag i portföljen år 2050 skall ha nettonollutsläpp. Det framgår av ett pressmeddelande.

Den norska Oljefonden, som förvaltas av Norges Bank, har innehav i mer än 9 000 bolag i 70 länder. Nu uppger Oljefonden att den har ett tydligt ekonomiskt intresse av att uppnå Parisavtalets mål. 

– Vårt mål är att vara världens ledande investerare inom klimathantering. Vår långsiktiga avkastning kommer att bero helt på hur bolagen i portföljen anpassar sig till ett nollutsläppssamhälle, säger chef Nicolai Tangen på Norges Bank Investment Management.

Drivande kraft

Fonden har arbetat med klimat i över 15 år. Men nu måste fonden göra mer och den nya handlingsplanen visar konkret vad som behöver göras.

– Vi sätter ett mål om nettonollutsläpp senast 2050 för alla företag. Och vi kommer att vara en drivande kraft för företagen att nå detta mål genom att sätta upp trovärdiga delmål och planer för att minska sina direkta och indirekta utsläpp av växthusgaser, säger ägardirektör Carine Smith Ihenacho.


Dela sidan:
Skriv ut: