Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Norsk oljegigant upprättar krisplan om 3 miljarder dollar

Nyheter
Publicerad: 2020-03-25 08:23
Lars Christian Bacher CFO på Equinor ger aktieägarna en uppdatering av kvartalssiffrorna in London. (AP Photo/Alastair Grant) XAG118

Den norska oljegiganten Equinor skär kraftigt i investeringarna framöver till följd av effekterna av coronaviruset och låga oljepriser. Lundin Petroleum har också vidtagit åtgärder.

Coronaviruset har bidragit till att halvera oljepriset sedan nyår. Många bedömare tror nu att det kan ta flera år innan oljepriset är tillbaka över 60 dollar fatet. Oljebolagen har nu börjat ta till åtgärder för att klara framtiden.

Det norska oljebolaget Equinor kommer genomföra en åtgärdsplan på cirka 3 miljarder dollar för att stärka bolagets finansiella motståndskraft på en marknad som påverkas av covid-19-pandemin och låga råvarupriser. Detta framgår av ett pressmeddelande.

Equinors åtgärder

Bolaget ska minska de organiska investeringarna, capes-utgifterna, för 2020 från 10-11 miljarder dollar till runt 8,5 miljarder dollar, en minskning med omkring 20 procent.

Bolaget ska även dra ned på prospekteringsaktiviteten från 1,4 miljarder dollar till runt 1 miljard dollar

Bolaget ska minska de operativa kostnaderna med omkring 0,7 miljarder dollar jämfört med tidigare plan.

Hittills under covid-19-pandemin har Equinor lyckats upprätthålla produktion vid alla sina fält, framhåller bolagets vd Eldar Sætre.

Lundin Petroleum justerar utdelningen

Det svenska oljebolaget Lundin Petroleum meddelade häromdagen att bolagets styrelse justerar sitt utdelningsförslag till 1 dollar per aktie, från tidigare förslag 1,80 dollar per aktie.

Lundin Petroleum har också vidtagit åtgärder i kölvattnet av Coronaoron. Åtgärder som vidtagits i produktionsverksamheten inkluderar minskad bemanning offshore och den lägsta aktivitetsnivå som krävs för att kunna fortsätta producera och utföra underhåll.

Lundin Petroleum har också identifierat möjligheter för att stödja kassaflöde och likviditetsposition på kort sikt. Bland annat genomförs kostnadsbesparingar om cirka 170 miljoner dollar redan under 2020.

God likviditet

Bolaget skjuter även upp de projekt som man ännu inte åtagit sig att genomföra. de projekt man åtagit sig för att genomföra har bolaget ”god likviditet för att finansiera”.

I ett öppet vd-brev skriver Alex Shneiter att bolaget står fortsatt väl rustat emot låga oljepriser.

”För att uppnå neutralt fritt kassaflöde, före återbetalning av lån och utdelningar för de kommande sju åren, uppgår det genomsnittliga break-even priset på olja till cirka 17 dollar per fat oljeekvivalenter (boe). Detta är möjligt tack vare våra producerande fält i världsklass och branschledande låga verksamhetskostnader (långsiktig prognos om mellan 3,2 och 4,2 USD per boe). De återstående investeringar som behövs för att kunna producera alla våra resterande bevisade och sannolika reserver uppgår till mindre än 3 dollar per fat”, skriver han.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.