Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Nordnet: Spararna tror fortsatt på tillväxtbolag

Nyheter
Publicerad: 2021-03-31 08:17
Frida Bratt, Sparekonom på Nordnet.

Stockholmsbörsen fortsatte att ånga på i mars trots ränteoro och problem i vaccinutrullningen, enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt.
– Köpen i tillväxtstjärnor fortsätter, medan spararna säljer av bank, säger hon.

Oron för högre räntor präglade de finansiella marknaderna i mars. Men i Stockholm fortsatte optimismen att råda – storbolagsindex har stigit med hela 16 procent hittills i år. 

– Rotation mot bank och cykliskt har spelat Stockholmsbörsen i händerna. I februari såg vi tydligt att spararna hoppade på denna rotation, men i mars domineras köplistan, med några undantag, till stor del av tillväxtbolag, säger Frida Bratt. 

Verkstad och bank kommer ikapp

Hon menar att det vittnar om att spararna inte ser rotationen mot ”gammelbörs” som cementerad. 

– Dessutom har ju verkstad och bank kommit ikapp väldigt snabbt sedan årsskiftet. Då passar spararna på att sälja av; tre av fyra storbanker finns på säljlistan i mars, säger Frida Bratt. 

Men den som satsar på tillväxtbolag framöver kan behöva mer aktivt plocka russinen ur kakan, menar Bratt. 

– Tidigare har allt som andats tillväxt och förvärv stigit – nu tror jag man i högre utsträckning kommer att köpa de bolag där det finns substans bakom de höga värderingarna, säger Frida Bratt. 

Embracer toppar köplistan

Köplistan toppas återigen av spararfavoriten och förvärvsmaskinen Embracer. 

– Det var ett stort intresse för bolagets riktade nyemission, vilket stärker förtroendet för bolaget ännu mer även bland privatspararna. Dessutom påminner framgången med spelsläppet Valheim återigen om vd Lars Wingefors förmåga att hitta och förvärva kvalitativa spelutvecklare säger Frida Bratt. 

Näst mest nettoköpt är Volvo.

– I slutet av månaden fick vi det oroande beskedet att halvledarbristen kommer att resultera i stora produktionsstörningar. Frågan man som investerare bör ställa sig är dels varför inte Volvo kunde förutse omfattningen av problemet när andra bolag kunde göra det, dels hur länge, hur många kvartal, detta kommer att ligga kvar och störa, säger Frida Bratt.

Mest köpta

Embracer 

Volvo

Investor

SAS

SBB

Tesla

Kinnevik

Bure Equity

Powercell

Ratos

Mest sålda 

Sinch

SEB

Evolution Gaming

Nordea

Husqvarna

Telia Company

Swedbank

Swedish Match

Astrazeneca

Securitas


Dela sidan:
Skriv ut: