Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Nordea: Lägre arbetslöshet än innan pandemin i vartannat län

Nyheter
Publicerad: 2021-09-15 08:30

Arbetslösheten är redan lägre i hälften av alla län än innan pandemin och fler väntas följa efter. Samtidigt påverkar bristen på insatsvaror de industritunga regionerna. Det framgår av Nordeas konjunkturrapport Regionala Utsikter.

Nordeas konjunkturrapport Regionala Utsikter visar att vartannat län nu har lägre arbetslöshet jämfört med innan pandemin. De regioner som har klarat sig bäst är exportregionerna medan Stockholm har stått för 70 procent av arbetslöshetsuppgången i riket. Trenden har nu vänt i huvudstaden, vilket indikerar en snabb nedgång av arbetslösheten i riket.

– Att elva län nu ligger under förkrisnivå är ett styrkebesked. Vi räknar med att arbetslösheten sett till hela riket faller under förkrisnivå nästa sommar, men det kan gå snabbare än så, säger Susanne Spector, chefsanalytiker Nordea.

Långtidsarbetslösa

Nordea hänvisar dock till att antalet långtidsarbetslösa samtidigt har ökat och det är Stockholm som driver uppgången och står för majoriteten av den sedan mars i år.

– Storstadsregionerna har stått för nästan hela uppgången av antalet långtidsarbetslösa. Det talar för att även långtidsarbetslösheten kan sjunka i takt med att krisbranscherna är på väg tillbaka, säger Susanne Spector.

Stockholm väntas ha rikets högsta tillväxttal

Vidare skriver Nordea att alla regioner väntas passera förkrisnivå för både BNP och sysselsättning under 2021 och fortsätta växa i mer normal takt nästa år. Stockholm, som har legat sist i återhämtningen, väntas ha rikets högsta tillväxttal 2022.

– Alla regioner har lagt krisen bakom sig och optimismen är på rekordnivåer. Istället ökar bristen på såväl insatsvaror som arbetskraft, vilket håller tillbaka tillväxten i de industritunga regionerna framöver, säger Susanne Spector.


Dela sidan:
Skriv ut: