Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Nordea-chef och fem andra åtalas för grova insiderbrott

Nyheter
Publicerad: 2021-04-01 11:51
Nordea-chef misstänks för insiderbrott. Foto: Montage. Tomas Oneborg/SvD/TT samt Charlie Riedel

En Nordea-chef åtalas i dag för att ha läckt insiderinformation till sin exhustru och sin barndomskamrat och som i sin tur spridit informationen vidare samt handlat på informationen.

Kammaråklagare Pontus Hamilton på Ekobrottsmyndigheten har i dag lämnat in ett åtal mot Nordea-chefen och fem andra som samtliga misstänks för grova insiderbrott.

Nordea-chefen samt hans barndomsvän är fortfarande häktade. Den misstänkta brottsligheten ska enligt åtalet ha skett vid sex tillfällen under åren 2016 – 2020 i fyra olika aktier.

– Den bankanställde åtalas för grovt insiderbrott i sex fall. Han och hans kamrat är de huvudmisstänkta i ärendet. Brottsligheten kan anses som allvarlig då den har skett systematiskt över flera års tid och med tanke på den bankanställdes särskilda ställning. Han har varit uppsatt i insiderförteckningar vid samtliga åtalade affärer, vilket innebär att han varit i högsta grad inblandad i transaktionerna, säger förundersökningsledare och kammaråklagare Pontus Hamilton på EBM:s finansmarknadskammare.

Några av de åtalade misstänkts för brott av normalgraden istället för grovt brott.

– Totalt kommer vi att yrka på att tingsrätten förverkar cirka 2,5 miljoner som utbyte av brott, säger Pontus Hamilton.

Enligt åklagaren har Nordea-chefen den 16 september 2020 rått eller uppmanat annan att köpa aktier i Ahlstrom-Munksjö, trots att han har haft insiderinformation om kommande uppköpsbud på bolaget. 

Enligt åklagaren ska brottet bedömas som grovt med hänsyn till hans ställning och den vinning som brottet kommit att medföra. 

Barndomsvän

Den som har tagit del av informationen är Nordea-chefens barndomsvän som har för egen och annans räkning köpt aktier i Ahlstrom- Munksjö under tiden 31 augusti-16 september 2020. Han har även i sin tur rått eller uppmanat en äldre manlig familjemedlem att köpa aktier i Ahlstrom-Munksjö. Han har då, för egen och annans räkning, köpt aktier i Ahlstrom- Munksjö under tiden 31 augusti- 7 september.

Barndomsvännens familjemedlem har i sin tur rått eller uppmanat någon annan att köpa aktier i Ahlstrom-Munksjö.

I samma familj har en kvinnan i samma ålder som mannen och en kvinna i barndomsvännens ålder köpt aktier i Ahlstrom-Munksjö mellan den
31 augusti-4 september 2020.

Nordea-chefen döms även för insiderbrott efter att läckt insiderinformation om kommande uppköpsbud på Gunnebo den 25 september 2020 och ”rått eller uppmanat annan att köpa aktier”. Brottet bedöms som grovt.

Uppköpsbud på Gunnebo

Barndomsvännen har för egen eller annans räkning köpt aktier i Gunnebo under tiden 15-25 september 2020, trots att han har haft insiderinformation om kommande uppköpsbud på bolaget. Han har även rått eller uppmanat annan att köpa aktier i Gunnebo, trots att han har haft nämnd insiderinformation. 

Den äldre familjemedlemmen har för egen och annans räkning, köpt aktier i Gunnebo under tiden 14-24 september 2020, trots att han har haft insiderinformation om kommande uppköpsbud på bolaget samt rått eller uppmanat annan att köpa aktier i Gunnebo, trots att han har haft nämnd insiderinformation. 

Även de två kvinnorna i familjen ska ha köpt aktier i Gunnebo under tiden 14-25 september 2020. Den äldre kvinnan ska alternativt ha främjat gärningen med råd eller dåd genom att upplåtit sitt värdepapperskonto för handel, stått för finansiering av insiderhandel samt vidtagit åtgärder för att överföra vinstmedel till gärningsmän för brottet. 

Consilium

Nordea-chefen ska även ha läckt insiderinformation om att Consilium säljer affärsområdet Marine & Safety till Nordic Capital den 18 december 2019 och med råd eller uppmaning föranlett annan att köpa aktier i Consilium.

Barndomsvännen har köpt aktier i Consilium under tiden 2-18 december 2019, trots att han har haft insiderinformation om innehållet i kommande pressmeddelande från bolaget som offentliggjordes den 21 december 2019. 

Liksom i de tidigare gärningsbeskrivningarna ska barndomsvännen ha uppmanat sina familjemedlemmar att investera i samma aktie med anledning av den informationen han tagit del av från Nordea-chefen. Samtliga handlade i aktien mellan den 2-3 december 2019.

Nordea-chefen ska även ha läckt information den 23 juli 2018 om att Ahlstrom- Munksjö förvärvar det amerikanska bolaget Expera.

Barndomsvännen har köpt aktier i Ahlstrom-Munksjö den 23 juli 2018 och förmått sina familjemedlemmar att göra detsamma.

Nordea-chefen har även, enligt åklagaren läckt i insiderinformation om att Munksjö går samman med Ahlström. 

Barndomsvännen har köpt aktier i Munksjö under tiden 24 oktober-2 november 2016 och även uppmanat sin familj att handla aktier. Den äldre manliga familjemedlemmen och den yngre kvinnan förvärvade aktier under tiden 1-3 november 2016.

Exhustrun misstänkt

Nordea-chefen ska även ha läckt insiderinformation till sin exhustru som har, för egen räkning eller tillsammans och i samråd med annan, köpt aktier i Munksjö den 26 oktober 2016, trots att hon dessförinnan har fått insiderinformation om innehållet i kommande pressmeddelande från bolaget som offentliggörs den 7 november 2016.  

Första alternativyrkandet är att exhustru ska ha främjat gärningen med råd eller dåd. Främjandet har bestått i att hon stått för finansiering av insiderhandel genom att överföra pengar till och sedan ta emot pengar från en gärningsman för ovan nämnd gärning. 

Andra alternativyrkandet är att exhustrun har vidtagit åtgärder för att dölja att pengar härrör från brott eller främjat möjligheterna för någon att tillgodogöra sig pengar, genom att ta emot pengar som härrör från insiderhandel och omsätta dem. 

Vidare åtalas Nordea-chefen för att ha köpt aktier i Cloetta den 25-26 oktober och 22 november 2016, trots att han dessförinnan har fått insiderinformation om Cloettas förvärv av Candyking. 

Vidare har han, fram till och med den 10 november 2016 med råd eller uppmaning föranlett annan att köpa aktier i Cloetta, trots att han har haft nämnd insiderinformation. 

Yrkar miljoner förverkade

Barndomsvännen har köpt aktier i Cloetta den 10 november 2016, trots att han dessförinnan har fått insiderinformation om innehållet i kommande pressmeddelande från Cloetta som offentliggörs den 17 februari 2017. 

Åklagaren yrkar att 1 390 276 kronor ska förverkas från barndomsvännen såsom utbyte av brott. 

Det yrkas att 723 044 kronor ska förverkas från den äldsta familjemedlemmen såsom utbyte av brott, medräknat den handel han gör i de kvinnliga familjemedlemmarnas depåer. I andra hand yrkas att vinsten i den äldsta kvinnans depå om 410 782 krononr, förverkas hos henne med motsvarande avdrag i förverkandet från den äldre mannen. 

Det yrkas att 288 959 kr förverkas från den yngsta kvinnliga familjemedlemmen såsom utbyte av brott. Det yrkas att 40 257 kronor förverkas från Nordea-chefen såsom utbyte av brott. 

Rättegången startar vid Stockholms tingsrätt den 13 april och beräknas pågå under fyra dagar. 


Dela sidan:
Skriv ut: