Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Nej, sex utan samtycke är ännu inte straffbart – inte utan tvång eller i en särskilt utsatt situation”

Debatt
Publicerad: 2014-05-27 08:30
Professor emerita Madeleine Leijonhufvud

REPLIK/DEBATT – av Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt

Igår skrev den före detta rådmannen och revisionssekreteraren Björn Molin en debattartikel i Dagens Juridik under rubriken ”Allt sex utan samtycke innebär redan en straffbar kränkning, Madeleine Leijonhufvud”. Med anledning av denna har Madeleine Leijonhufvud skrivit en replik:

 

Nej, Björn Molin, sex utan samtycke är inte straffbart enligt Brottsbalken om det inte skett med tvång av något slag eller i en särskilt utsatt situation. Med sex avser vi inte blottanden eller klappar på rumpan.

Samlag och likvärdiga handingar är något annat. Ibland har jag faktiskt känt behov att påminna om vad det innebär för en kvinna att utsättas för en penetration: en risk att bli gravid, att få ett oönskat barn alternativt genomgå en abort. Att kalla detta för ett ”ofredande” är helt inadekvat, och så har inte heller lagstftaren tänkt.

För att fylla det tomrum som alltså finns i svensk lag har både jag – i min på Miljöpartiets uppdrag utförda utredning år 2008 – och regeringens utredare i SOU 2010:71 föreslagit en samtyckesbaserad bestämmelse (sexuellt utnyttjande resp. sexuellt övergrepp).

Det är utmärkt att också Björn Molin nu har förstått att det inte finns några vägande skäl mot en sådan regel. Utmärkt också att han avfärdar de egendomliga invändningarna om att en samtyckesregel skulle försvåra för målsäganden.

Björn Molin har också helt rätt i att en samtyckesregel är betydelsefull genom sin normerande verkan – precis som förbudet mot barnaga och förbudet mot sexköp.

Den nya översyn som nu förhoppningsvis ska ge oss ett skydd mot sexuella övergrepp i linje med det allmänna rättsmedvetandet bör definitivt överväga om inte grov oaktsamhet bör räcka vid sex utan samtycke.

Genom de starka meningsyttringarna under vintern och våren har vi alla fått en insikt om de allvarliga och långvariga spår dessa gärningar ger. Låt det inte dröja åtta år till innan vi erkänner detta också i lag och rättstillämpning.

Stefan Wahlberg
stefan.wahlberg@blendow.se

Dela sidan:
Skriv ut: