Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Nästan åtta av tio svenska fonder är ”ljusgröna”

Nyheter
Publicerad: 2021-05-05 08:25
Fredrik Nordström, vd på Fondbolagens förening

Ny statistik från Fondbolagens förening visar att 77 procent av de svenska fonderna definieras som ”ljusgröna”, det vill säga de främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper. 

Den 10 mars i år infördes nya EU-regler som innebär att fonder ska färgklassas efter vilket hållbarhetsarbete de bedriver. Målet är att underlätta för spararna att välja hållbara fonder. Ny statistik från Fondbolagens förening visar att 77 procent av de svenska fonderna definieras som ”ljusgröna”, det vill säga de främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper. Det framgår av ett pressmeddelande.

Står för 90 procent av fondförmögenheten

De 77 procent av fonderna som tillhör denna kategori står för över 90 procent av fondförmögenheten.

Mörkgröna fonder, det vill säga. fonder som har hållbara investeringar som mål, utgör 2 procent av antalet fonder och också 2 procent av fondförmögenheten.

Vidare anger 15 procent av fonderna att de integrerar hållbarhetsrisker i investeringsbesluten utan att fonden främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper eller har hållbara investeringar som mål. Sett till andel av fondförmögenheten är dessa fonders andel mindre, 5 procent, vilket visar att det handlar om fonder med jämförelsevis mindre kapital i sig.

Svenska fonder i framkant

Till sist kommer övriga fonder, dessa har angett att hållbarhetsrisker inte är relevanta (och ska motivera varför). De utgör 6 procent av antalet fonder och 1 procent av den totala fondförmögenheten i Sverigeregistrerade fonder.  

– Svenska fonder ligger i framkant när det gäller hållbarhet, och har länge gjort så. Som vi kan se i statistiken är också en majoritet av de svenska fonderna ljusgröna enligt det nya EU-regelverket. Det är positivt och innebär att svenska sparare har ett stort utbud av fonder som jobbar med hållbarhet att välja bland. Några fonder är mörkgröna och det är en nisch som vi tror kan komma att växa, säger Fredrik Nordström, vd på Fondbolagens förening.


Dela sidan:
Skriv ut: