Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Närmast lagtrots” när återfallsförbrytare dömdes för olovlig körning

Nyheter
Publicerad: 2023-01-18 13:13
Genrebild Foto Jonas Ekströmer / TT /

Tingsrätten ansåg att en mans inställning till att framföra fordon utan behörighet framstod som ”närmast som lagtrots” och dömde honom till 1 månads fängelse för grov olovlig körning, ringa narkotikabrott och rattfylleri.
Domstolen förklarade även hans bil förverkad då risken för fortsatt brottslighet ansågs beaktansvärd.

Mannen åtalades, och dömdes, för grov olovlig körning, ringa narkotikabrott och rattfylleri. Han erkände samtliga brott.

När det gällde påföljden konstaterade tingsrätten att han förekom under 54 avsnitt i belastningsregistret, var av 21 domar, och så sent som två månader tidigare hade dömts för tre fall av olovlig körning och narkotikabrott. Dessförinnan hade han i februari 2021 dömts för två fall av grov olovlig körning och brott mot knivlagen samt i maj förra året då han dömdes för grov olovlig körning.

Bilen förverkades

Enligt tingsrätten framstod mannens inställning till att köra bil utan behörighet som ”närmast lagtrots” och ingen annan påföljd än fängelse kunde därför komma i fråga. Påföljden bestämdes till en månads fängelse.

Tingsrätten beslutade också att den bil mannen ägde, som han greps i vid den olovliga körningen, skulle förverkas då det fanns en beaktansvärd risk för fortsatt brottslighet.


Dela sidan:
Skriv ut: