Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Nämndemännen är viktiga för rättsväsendet – skärp kontrollen så att de oseriösa försvinner”

Debatt
Publicerad: 2018-06-07 13:47

DEBATT – av Per-Ola Larsson, fd avdelningsdirektör vid Skatteverket och nämndeman

 

Det känns tungt att vara nämndeman idag. Kalla Faktas avslöjande i TV4 är Skrämmande (Dagens Juridik 2018-06-04).

I programmet uppgavs att nämndemän får utbildning före tjänstgöring. Det stämmer inte. Det enda kravet på en vald nämndeman är att hen avlägger den förpliktande domareden. Jag har valts till nämndeman tre gånger

  • 1968 i Stockholms Tingsrätt
  • 1976 i Svea Hovrätt
  • 2014 i Stockholms Tingsrätt

Inte vid något tillfälle har jag fått någon utbildning innan jag satte mej vid domarbordet.

En annan sak är att Moderaterna – som 1968 nominerade mig som nämndeman – något halvår senare anordnade en kurs “Att vara nämndeman”: tio kvällar under ledning av rådmannen Curt Böre, en mycket lärorik kurs.

Cirka ett och ett halvt år efter år 2014 års val anordnade Domstolsverket en föreläsning för ett par hundra nämndemän – en synnerligen undermålig utbildning.

En nyordning kan bli utformad på följande sätt: Före nästa års val av nämndemän anordnar Domstolsverket en utbildning för de nominerade kandidaterna av samma typ som (M) anordnade 1968. De kandidater som därefter anser att de kan tjänstgöra som nämndemän och vill lämna korrekta uppgifter till sin domstol kan väljas.

Därefter bör det ankomma på domstolarna att regelbundet anordna seminarier för nämndemännen för att analysera domar och vad som skett med domar som överklagats, m.m.

För att motverka den skandal som nu har avslöjats måste domstolarna skärpa sin kontroll av oseriösa nämndemän.

Jag har aldrig träffat någon nämndeman som tjänar 72 000 kronor i månaden. Kanske domstolen måste begära kvitto från en arbetsgivare om att hen verkligen har betalat ut den uppgivna orimliga lönen. Kanske domstolen också kan begära utdrag från Skatteverket ur en nämndemans deklaration.

Nämndemannainstitutionen är viktig för rättsväsendet. Därför behövs en skärpning både från nämndemän, partier och domstolar.

 

 

 

 

Stefan Wahlberg
stefan.wahlberg@blendow.se

Dela sidan:
Skriv ut: