Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Nämndeman somnade – nu måste mål om mordförsök tas om

Nyheter
Publicerad: 2019-09-09 12:30
Teckning/Foto: Claes Folcker/SCANPIX SWEDEN

Efter att en av nämndemännen i tingsrätten somnat – mitt under pågående huvudförhandling – har hovrätten nu beslutat att målet måste tas om.

I tingsrätten dömdes en av de åtalade männen till tio års fängelse för försök till mord och en annan man för grov misshandel till ett och ett halvt års fängelse.

Efter att domen överklagats inkom en av försvararna i målet med uppgifter om att en nämndeman i tingsrätten ska ha sovit under huvudförhandlingens avslutande del.

Försvaret lämnade in film på sovande nämndemannen

Försvararen har också gett in en filmsekvens till hovrätten i syfte att bevisa att nämndemannen sovit. Nämndemannen har dock tillbakavisat att hon skulle ha sovit.

Svea hovrätt anser dock, mot bakgrund av vad som framkommit av filmen, att det ”inte går att dra någon annan slutsats än att nämndemannen faktiskt sov”.

Svea hovrätt slår därför fast att tingsrätten inte varit domför, vilket innebär att ett grovt rättegångsfel har begåtts. Enligt hovrätten påverkar rättegångsfelet ”förtroendet för domstolens avgörande och för rättssäkerheten i förfarandet”.

Felet kan, enligt hovrätten, ”också ha haft betydelse för hur tingsrätten har dömt i målet”. och hela målet måste därför tas om i tingsrätten.


Dela sidan:
Skriv ut: