Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Nämndeman blev kär – nu måste rättegången tas om

Nyheter
Publicerad: 2019-08-23 11:01
OBS Genrebild Foto: Janerik Henriksson / TT

Stockholms tingsrätt har beslutat att målet, där en nämndeman efter avslutad förhandling ringt upp åklagaren och berättat att han blivit kär i hennes nästipp, måste tas om.

Det var i mitten på augusti som förhandlingen hölls i Stockholms tingsrätt. En 52-årig man stod åtalad för att under en vansinnesfärd i juni ha kört mot rött, kört på fel sida vägen, på trottoaren och in i en annan bil – varpå en man i den bilen skadades lindrigt. Åtalspunkterna löd ”grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri, vållande till kroppsskada, smitning från olycksplats och olovlig körning, grovt brott.”

Ringde flera gånger

Efter den två och en halv dagar långa förhandlingen ringde en av nämndemännen upp åklagaren – flera gånger.

– Han frågade mig om det var inte var lämpligt att vi talade med varandra. Jag
svarade att han inte bör kontakta mig, skriver åklagaren i en tjänsteanteckning.

Nämndemannen sa att hans samtal inte rörde det aktuella målet – utan att det var ”högst personligt”.

– Han sa att han under rättegången hade blivit förälskad i min nästipp, att jag var vacker och kompetent, skrev åklagaren.

Rättegången måste tas om

Åklagaren gjorde efter samtalet en tjänsteanteckning som sedan skickades till rättens ordförande. Parterna fick sedan möjlighet att yttra sig om huruvida man ansåg att rättegången skulle tas om eller inte.

Från åklagarsidan ville man att rättegången skulle tas om då man ansåg att nämndemannen var jävig. Försvaret höll med om att nämndemannen agerat ”omdömeslöst” men men motsatte sig en ny rättegång då den tilltalade inte orkade med en ny förhandling.

Idag beslutade dock Stockholms tingsrätt att rättegången ska tas om på tisdag nästa vecka.

”Kontakten ägnad att rubba förtroendet till hans opartiskhet”

Enligt tingsrättens mening har nämndemannens kontakt med åklagaren ”inte bara varit olämplig”. Kontakten har, enligt tingsrätten, ”även varit ägnad att rubba förtroendet till hans opartiskhet i målet”.

Detta särskilt eftersom nämndemannen kontaktat åklagaren i mycket nära anslutning till huvudförhandlingen samt att han har uttryckt att ”han har starka personliga känslor för henne”. Han bedöms därför vara jävig.

Mot bakgrund av vad nämndemannen sagt till åklagaren framstår det, enligt tingsrätten, ”emellertid som om jävssituationen förelåg redan under huvudförhandlingen”. Tingsrätten måste därför hålla ny huvudförhandling i målet med andra domare än de som deltog i den huvudförhandling som nu måste tas om.


Dela sidan:
Skriv ut: