Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Myndighet kritiseras – tjänst annonserades ut på anslagstavla

Nyheter
Publicerad: 2023-03-09 10:39
Chefs-JO Erik Nymansson. Foto: Anders Jansson

Statskontoret annonserade ut en ledig tjänst via en fysisk anslagstavla – samtidigt som de anställda uppmanades att arbeta hemifrån.
Nu riktar JO kritik mot förfarandet och slår fast att Statskontoret inte har levt upp till grundlagens krav om saklighet och opartiskhet.
– Det är främmande att tänka sig att utomstående söker upp myndigheters fysiska anslagstavlor för att få reda på lediga jobb, säger chefsJO Erik Nymansson i ett pressmeddelande.

Det var Dagens Nyheter som först rapporterade att Statskontorets Generaldirektör handplockat en person till en ledig tjänst som administrativ chef. 

Enligt DN-artikeln, som föranledde JO-anmälan, hade annonsen för tjänsten endast annonserats ut via en fysisk anslagstavla bakom receptionen inne på myndighetens kontor – mitt under pandemin då de anställda uppmanades att arbeta hemifrån.

”Främmande att tänka sig”

Nu har JO granskat ärendet och riktar kritik mot myndigheten.

Granskningen visar att generaldirektören tog kontakt med personen som sedan fick tjänsten redan innan annonsen sattes upp på anslagstavlan. Samma person intervjuades och referenser togs in samma saf som annonsen sattes upp – och en vecka senare var tjänsten tillsatt.

– Det är främmande att tänka sig att utomstående söker upp myndigheters fysiska anslagstavlor för att få reda på lediga jobb, säger chefsJO Erik Nymansson i ett pressmeddelande.

– Tillvägagångssättet ger intryck av att det endast var fråga om att bedöma om man skulle anställa en redan kontaktad person. Statskontoret har inte levt upp till grundlagens krav om saklighet och opartiskhet.

Kritik mot myndigheten

Enligt Erik Nymansson har Statskontoret inte levt upp till de grundlagsstadgade kraven på saklighet och opartiskhet – och ska därför kritiseras. Nymansson är också kritisk till att tjänsten inte anmäldes till Arbetsförmedlingen.

– Ett minimum för att leva upp till sin skyldighet är att en myndighetpublicerar informationen på sin interna och externa webbplats men många gånger är det inte tillräckligt. Man bör använda de kanaler som är brukliga för den tjänst det är fråga om så att de som kan vara intresserade har en rimlig chans att få veta att tjänsten ska tillsättas, säger han i pressmeddelandet.


Dela sidan:
Skriv ut: