Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

MS-sjuk man lurade Försäkringskassan på 17 miljoner

Nyheter
Publicerad: 2020-05-11 11:04

Sex års fängelse blir påföljden för en man som lurat Försäkringskassan på över 17 miljoner kronor i assistansersättning genom att överdriva sina MS-symptom. Mannen har i själva verket saknat assistansbehov – och någon assistans har heller aldrig utförts.
Ställföreträdaren för assistansbolaget döms tillsammans med flera assistenter också till fängelse.

Det var i oktober 2010 som den idag 49-årige mannen ursprungligen beviljades assistansersättning med anledning av den multipla skleros, eller MS, som han diagnosticerats med några år tidigare. Han har sedan beviljats fortsatt rätt till assistansersättning och i februari 2014 fått assistansen utökad med några timmar per dygn.

Mannen uppgav att han behövde rullstol för alla transporter samt hjälp med bland annat toalettbesök, av- och påklädning, matning, personlig hygien och nattliga vändningar i sängen.

Överdrivit sina besvär

Örebro tingsrätt slår dock nu fast att mannen inför vårdpersonal och myndigheter har överdrivit sina besvär och att han inte alls har haft behov av personlig assistans. Mannen har i och för sig MS, men en sakkunnig läkare har utifrån bland annat journalanteckningar, foton och filmer bedömt att mannen simulerat sina besvär.

Det medicinska underlag som lagts till grund för bidragsansökningarna pekar på en person som i princip är helt ur stånd att klara sig själv – men det bildmaterial som åberopats som bevisning i målet ger en helt annan bild.

Det handlar bland annat om en film som Polisen spelat in där mannen ses köra sin bil till ett byggföretag för att handla en rullstolsramp till trappan till sitt hus. Dokumenterade samtal och meddelanden visar tillsammans med vittnesuppgifter och övrig bevisning i form av bland annat tidsredovisningar och kontoutdrag också dels att mannen saknat behov av assistans, dels att någon assistans aldrig utförts.

Tvingas betala tillbaka drygt 17 miljoner kronor

Den 49-årige mannen döms nu till sex års fängelse för grovt bidragsbrott. Åtta personer som varit anställda som personliga assistenter för honom fälls också de för bidragsbrott eller grovt bidragsbrott, till påföljder varierande mellan villkorlig dom och två års fängelse. Ställföreträdaren för det assistansbolag som mannen anlitat döms samtidigt för grovt bidragsbrott till tre och ett halvt års fängelse.

Mannen åläggs genom domen att betala tillbaka drygt 17 miljoner kronor som han felaktigt fått ut av Försäkringskassan – ett belopp som övriga dömda ska svara för solidariskt i varierande utsträckning. (Blendow Lexnova)


Dela sidan:
Skriv ut:

Isak Bellman
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.