Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Mottog 390 000 kronor på kontot – döms för grovt penningtvättsbrott

Nyheter
Publicerad: 2023-09-18 08:56

En man har upplåtit sitt bankkonto på SEB och mottagit 390 000 kronor som han sedan har omsatt. Pengarna kom från en kvinna som blivit utsatt för ett bedrägeri. Nu döms mannen för grovt penningtvättsbrott och tvingas betala tillbaka pengarna till kvinnan.

En 30-årig man har dömts av Södertörns tingsrätt för grovt penningtvättsbrott då han har upplåtit sitt bankkonto i SEB för insättning och förvar av sammanlagt 390 000 kronor som härrörde från ett bedrägeri där en kvinna lurats på samma summa.

Påföljden blev villkorlig dom och 80 dagsböter om 50 kronor. Han ska även, enligt domen betala skadestånd till den bedragna kvinnan om 390 000 kronor.

Mannens förklaring

Mannen har berättat att han har ett drogmissbruk och fick tidigt skulder. I stället för att betala tillbaka en skuld tvingades han ta ett lån på SEB åt den som sålde narkotika till honom.

Han skaffade både bankkort och dosa i banken. Därefter träffade han den drogsäljande personen tillsammans med ytterligare en person i en fin kostym som han trodde var en banktjänsteman. Dessa två tog hand om hans bankdosa medan han gick iväg på ett ärende. När han kom tillbaka sade de att bankdosan inte fungerade och att han behövde fixa en ny.

Han har berättat att han aldrig genomfört några transaktioner på detta konto. Han fick kännedom om transaktionerna senare. Han har även uppgett att han inte känner igen namnen på de personer som det har swishats till från hans konto.

Styrkt att pengarna överförts i samband med att kvinnan blev bedragen

Tingsrätten skrev dock i domen att det utrett att 30-åringens konto i SEB har upplåtits för insättning och förvar av 390 000 kronor som förts över från målsägandens konto. Domstolen konstaterade även att det är utrett att det efter insättningen den 10 juli 2020 och i närtid gjorts flera utgående transaktioner. Det är därmed styrkt att de insatta pengarna delvis har omsatts, menade domstolen.

Enligt tingsrätten är det även utrett att pengarna som satts in på kontot härrör från brott. De aktuella pengarna har överförts till hans konto i direkt samband med att målsäganden har blivit utsatt för brott. 

”Det är därför uppenbart att syftet med överföringen och den efterföljande omsättningen av pengarna har varit att dölja att pengarna härrör från brott eller att främja möjligheterna för någon att tillgodogöra sig pengarna. De objektiva förutsättningarna för penningtvättsbrott är därmed uppfyllda”, skrev tingsrätten.

Osannolik förklaring

Enligt tingsrätten var den förklaring som 30-åringen har lämnat så osannolik att den helt helt lämnades utan avseende. Tingsrätten skrev i domen att han måste ha insett att upplåtandet av hans konto för insättningen och den senare omsättningen av pengarna gjorts i syfte att dölja att pengarna härrörde från brott eller främja möjligheterna för någon att tillgodogöra sig pengarna. Han dömdes därför för penningtvättsbrott.

Mannen är sedan tidigare dömd vid två tillfällen för narkotikabrott. Tingsrätten bedömde att straffvärdet för brottet motsvarade fängelse i sex månader men ansåg att varken tidigare brottslighet, brottslighetens straffvärde eller artvärde talade för fängelse. Påföljden stannade alltså vid en villkorlig dom. 

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
penningtvätt-390000

Dela sidan:
Skriv ut: