Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Mordmisstänkts advokat jävig – tidigare företrätt den avlidnes dotter

Nyheter
Publicerad: 2020-02-05 14:40

Advokat som försvarade mordmisstänkt sparkas från sitt uppdrag efter jäv.
Toppadvokaten Björn Hurtig tar över uppdraget.

En 45-årig kvinna från Västerås står misstänkt för mord på en man i 50-års åldern, vars kvarlevor hittades i en utbrunnen bil i december 2018.

Hon försvarades,fram till förra veckan, av den advokat som hon förordnades från början. Åklagaren i målet har dock hävdat att advokaten är jävig i målet, vilket Eskilstuna tingsrätt nu slagit fast i ett beslut.

Domstolen konstaterar att advokaten tidigare har varit målsägandebiträde för den avlidnes dotter där den nu mordmisstänkta kvinnan även då var misstänkt.

Tingsrätten finner därför att advokaten är olämplig att företräda den mordmisstänkta kvinnan och att hon därför ska avvisas som offentlig försvarare.

Ingen intressekonflikt

Varken den mordmisstänkta kvinnan eller advokaten anser att det föreligger någon intressekonflikt.

”Ärendet ligger långt tillbaka i tiden, gällde en helt annan sak och förundersökningen lades ner relativt snabbt utan att åtal väcktes. Hennes insats som målsägandebiträde var ringa och hon fick begränsad information om ärendet”, har advokaten uppgett.

Den mordmisstänkta kvinnan, som har suttit häktad med restriktioner i 13 månader, uppger att hon har fått bra kontakt med advokaten och att hon känner förtroende för henne. Till advokaten har hon uttryckt att hon inte vill byta försvarare.

Den avlidnes dotters målsägandebiträde har dock yttrat sig och menar att det är ”svårt att se hur NN ska kunna utföra sitt uppdrag som offentlig försvarare utan att röja eller dra nytta av information som hon tidigare tagit del av som målsägandebiträde, information som hon annars inte hade haft kunskap om”.

Missnöjd med tingsrättens beslut

Efter tingsrättens beslut att avvisa advokaten som offentlig försvarare uttryckte den mordmisstänkta kvinnan sitt missnöje i en skrivelse. Samtidigt radar hon upp tre önskemål på ny offentlig försvarare; Johan Eriksson, Björn Hurtig och Max Ahlgren.

Johan Eriksson, som stod först på listan, tackade nej till uppdraget.

Som särskilda skäl varför hon vill ha Björn Hurtig och Max Ahlgren som offentlig försvarare uppger den mordmisstänkta kvinnan att de har stor erfarenhet av liknande mål.

”Det är en grov anklagelse mot mig som kan avgöra hela min framtid. dessa försvarare har stor erfarenhet som jag kan känna förtroende inför”, skriver hon.

Nu står det klart att Björn Hurtig tar över uppdraget.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
beslut-eskilstuna

Dela sidan:
Skriv ut:

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se