Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Mördade och styckade kvinna – får livstids fängelse

Nyheter
Publicerad: 2022-08-02 14:05
Skaraborgs tingsrätt. Foto: Adam Ihse / TT

En man i 40-årsåldern döms till livstids fängelse för mord och brott mot griftefriden efter att ha mördat och sedan styckat en kvinna i Falköping i november förra året.
I ett färskt utlåtande från Rättsmedicinalverket slås fast att han inte begått gärningarna under en allvarlig psykisk störning – och inte heller led av någon sådan vid undersökningen.
Mannen har dock tidigare dömts till sluten psykiatrisk vård, men nu vidgått att han då simulerade psykossymtom i syfte att undgå ett fängelsestraff.

Kvinnan anmäldes försvunnen den 6 november förra året sedan hon inte dykt upp på sin arbetsplats dagen innan och inte gick att få tag i.

Eftersom hennes bil iakttagits utanför den nu åtalade mannens bostad fattades beslut om att genomföra en husrannsakan i mannens bostad – där kvinnans styckade kropp kom att hittas i en garderob. Mannen kunde senare gripas som misstänkt för mordet.

Föregåtts av aktiv planering

Den åtalade mannen och den mördade kvinnan hade tidigare haft någon form av relation med varandra. De träffades första gången när han var intagen som patient på en rättspsykiatrisk avdelning, sedan han dömts till sluten psykiatrisk vård i slutet av 2016. Kvinnan kom dock att avsluta relationen i september förra året. Då var mannen placerad i öppen vård och bodde i en så kallad ”satellitlägenhet”.

Av sms som åberopats i målet framkommer att mannen, efter det att kvinnan avslutat relationen, ömsom hotade, ömsom bad henne att komma tillbaka. Utredningen har också visat att hon, innan hon avslutade relationen, känt sig ”mycket orolig, trakasserad och stalkad” av mannen. Under dagen för mordet hade han bett henne att komma hem till honom för ett kort möte, vilket hon också gjorde. Väl på plats i hans bostad mördades hon, och styckades, av mannen innan han gömde kroppen i en garderob.

Enligt Skaraborgs tingsrätt mördade mannen kvinnan genom kraftigt knivvåld, ett 20-tal hugg med en stor kniv, mot ansikte och hals innan han styckade kroppen. Domstolen konstaterar också att hans agerande efter mordet varit ”rationellt och medvetet i alla delar” och att hans agerande tyder på målmedvetenhet. Dessutom har hans agerande före mordet tytt på ”en aktiv planering” när han tjatat på kvinnan att komma förbi på ett kort möte och dessutom bett vårdpersonalen att tidigarelägga sitt besök hos honom med motiveringen att hans flickvän skulle komma senare på dagen.

Har simulerat psykossymtom – får livstid

Mannen anses ha haft direkt uppsåt att döda kvinnan och döms nu för mord och brott mot griftefriden. Enligt domstolen är gärningen ”utan tvekan att bedöma som särskilt hänsynslös”. Straffvärdet uppgår därför till livstids fängelse.

Tingsrätten konstaterar vidare att mannen, enligt ett rättspsykiatriskt utlåtande från Rättsmedicinalverket, inte begått de aktuella gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning, att han vid tiden för undersökningen inte led av en allvarlig psykisk störning samt att det inte finns medicinska förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård.

Det står också klart att han aldrig, under den fem år långa vårdtiden, uppvisat tecken till någon allvarlig psykisk störning och själv erkänt att han vid den tidigare undersökningen ”simulerade psykossymtom i syfte att undgå ett fängelsestraff”.

Han ska därför dömas till livstids fängelse.

Premiuminnehåll
Skaffa Mitt DJ Premium för att ladda ner filerna
mordskaraborg

Dela sidan:
Skriv ut: