Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Moderaterna vill utöka FRA:s möjligheter att signalspana

Nyheter
Publicerad: 2020-10-15 09:35

Med den rådande lagstiftningen får FRA inte avlyssna samtal där båda samtalsparterna befinner sig i Sverige.
Detta vill Moderaterna ändra på så att myndigheten även ska tillåtas avlyssna samtal när båda parterna befinner sig i Sverige, det rapporterar SR.

Enligt Pål Jonsson, moderat och ordförande i försvarsutskottet, är en lagändring av detta slag nödvändig när det säkerhetspolitiska läget försämrats och risken för terrorhot ökat.

– Idag har vi en situation där en person som planerar ett terrorangrepp eller bedriver underrättelseverksamhet kommer in i Sverige och då måste FRA omedelbart avsluta sin signalspaning, säger han till SR.

Regeringen föreslår utredning

På frågan hur han ser på den kritik som riktats mot FRA-lagen i integritetshänseende svarar han att det finns ”flertalet åtgärder för att säkra den” samtidigt som han öppnar för att just detta är något som bör studeras i den framtida utredningen om Sveriges signalspaning som regeringen idag föreslår.

I den bör man, enligt Pål Jonsson, även se över om myndigheter som MSB och FOI ska få beställa spaning av FRA.
Försvarsminister Peter Hultqvist säger till Sveriges Radio att man kommer att be utredaren att titta på liknande frågor.

– Regeringen kommer i dag att föreslå en bredare utredning i syfte att säkerställa att vi har en lagstiftning som är uppdaterad för dagens kravbild för att tillfredsställa de behov vi har inom totalförsvaret. Den här utredningen kommer också arbeta med vilka myndigheter som får inrikta signalspaning, men också titta på hur vi ska uppdatera lagstiftningen och då kan vi även hantera den fråga som nu nämns.


Dela sidan:
Skriv ut: