Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Moderaterna kräver lagändringar för att komma åt fusk med krisstöden

Nyheter
Publicerad: 2021-02-05 08:00
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) anländer till Finansutskottet i riksdagen. Foto: Claudio Bresciani TT

Moderaterna vill bland annat införa en särskild straffskärpningsgrund för den som lurar till sig coronastöd.
– Kriminella ska inte kunna roffa åt sig av coronastöden, säger Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson till SR Ekot.

Det krävs snabbt lagändringar för att komma åt fusk med de tillfälliga krisstöden. Det menar Moderaterna som bland annat vill införa en särskild straffskärpningsgrund för den som lurar till sig coronastöd.

– Kriminella ska inte kunna roffa åt sig av de här coronastöden. De ska gå till de företag som verkligen behöver det, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson till Sveriges Radio Ekot.

Bidragsbrottslagen bör utvidgas

Partiet föreslår bland annat att bidragsbrottslagen ska utvidgas, så att även utbetalningar till företag ska omfattas och att myndigheter lättare ska få dela information mellan varandra, i brottsbekämpande syfte. I dag omfattas endast enskilda personer.

Straffskärpning

Moderaterna vill också införa en särskild straffskärpningsgrund för den som lurar till sig coronastöd.

– Vi vet att Danmark har fyrdubblat straffen för den här typen av brott, och det tror jag att Sverige också behöver göra, säger hon.

Flera partier uppges vara positiva till att skärpa straffen för de som fuskar med coronastöden inför att Moderaternas förslag nu ska behandlas i riksdagen.


Dela sidan:
Skriv ut: