Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

M anmäler energiministern till KU efter uttalanden om kärnkraft

Nyheter
Publicerad: 2022-01-05 08:01
Khashayar Farmanbar (S) energi- och digitaliseringsminister. Foto Pontus Lundahl

Energiminister Khashayar Farmanbar (S) har anmälts av Moderaterna till riksdagens konstitutionsutskott, rapporterar Sveriges Radio Ekot.  Bakgrunden är ministerns uttalanden om hur regeringen agerat i samband med EU:s klassificering av kärnkraft.

Energiminister Khashayar Farmanbar har tidigare sagt att regeringen drivit på för att kärnkraft ska ingå i EU-kommissionens definition av hållbar energi. Till SVT har han tidigare uppgett att det finns lägen där den kan vara hållbar jämfört med vad man annars skulle använda. Faktorer som även är viktiga är, enligt Farmanar, hur man har skaffat sig bränslet, uranet, och hur man lagrar avfallet. Beroende på de faktorerna så kan den i vissa länder vara hållbar, har Khashayar Farmanbar tidigare sagt till SVT.

Rent formellt har regeringen dock inte tagit ställning i frågan. Moderaterna anser därför att Farmanbar inte har beskrivit regeringens arbete korrekt.

– Det är av särskilt intresse att den information som allmänheten får i en så för Sverige viktig fråga som energiförsörjningen är korrekt, och därför bör konstitutionsutskottet granska energiministerns uttalanden, säger Tobias Billström (M) till Ekot.

Farmanbar säger till radion att han inte vill kommentera anmälan innan granskningen är klar.


Dela sidan:
Skriv ut: