Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Misstänkt spion begärd häktad – hustrun släppt

Nyheter
Publicerad: 2022-11-25 10:42
Polisen arbetar i de misstänktas villa. Foto: Eric Tagesson

I tisdags morse slog Säkerhetspolisen, men assistans av bland annat Försvaret, till i en gryningsräd och grep ett ryskt gift par.
I går släpptes kvinnan på fri fot – och idag begärdes mannen häktad.

Det gifta ryska paret i 60-årsåldern greps efter att insatsstyrkan slog till från luften tidigt i tisdags morse. 

Mannen misstänks för grov olovlig underrättelse mot Sverige och grov olovlig underrättelse mot främmande makt, en brottslighet som pågått i runt tio år, och hans hustru misstänktes för medhjälp till samma brott. Hon släpptes dock på fri fot under torsdagen

”Möten med kontakter”

Enligt uppgt till Dagens Juridik har brotten ägt rum i Stockholmsområdet, genom möten med ”olika kontakter och leverantörer”. 

Det var tidigt i tisdags morse, klockan 06.01 som flera helikoptrar flög in över bostadsområdet i Stockholms län. Enligt uppgift till Aftonbladet firade personer ur nationella insatstyrkan sig ner och de två makarna kunde gripas, och senare anhållas. 

Mannen är misstänkt för brottet grov olovlig underrättelse mot Sverige, en brottslighet som  ska ha pågått sedan sommaren 2014 till och med dagens datum.  Det brottet ska ha skett inom ”bland annat Stockholms län”. Han misstänks dessutom för grov olovlig underrättelse mot främmande makt, vilket ska ha börjat i januari 2013 och pågått till dagens datum. 

I tisdags förordnade Stockholms tingsrätt advokaterna Ulrika Borg samt Max Ahlgren som försvarare i målet. 

Husrannsakningar har genomförts

I samband med insatsen i tisdags har det genomförts husrannsakningar, huset spärrades av och under flera timmar kom och gick polisens tekniker, maskerade, med utrustning och beslagtagna föremål.

Enligt Säpo har en förundersökningen pågått under en tid, vilken lett fram till insatsen.

Säpo och Åklagarmyndigheten uppger samtidigt att ärendet inte har någon koppling till något annat pågående ärende som Säkerhetspolisen har.

Säkerhetspolisen bedriver förundersökningen under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.


Dela sidan:
Skriv ut: