Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Misstänkt för olovlig kårverksamhet döms för vapenbrott

Nyheter
Publicerad: 2023-02-20 11:18

Nacka tingsrätt dömer flera personer i en stor vapenbrottshärva.
Bland de som nu döms återfinns en av de två personer som också misstänks för olovlig kårverksamhet och nyligen greps av Säkerhetspolisen.
Han döms nu till 2 år och 3 månaders fängelse – men samtidigt avslår tingsrätten åklagarens begäran om häktning av mannen.

Femton personer åtalades för ett knappt år sedan i vapenhärvan.

Utredningen hade då pågått under mer än ett år och en majoritet av de misstänkta hade suttit anhållna eller häktade en kortare tid för att sedan försättas på fri fot.

Bland huvudmännen i härvan återfinns en man i 45-årsåldern, som är vapenhandlare och en av de två personer som nu står misstänkta för olovlig kårverksamhet och greps av Säkerhetspolisen i samband med att huvudförhandlingen avslutades i detta mål. Mannen är en av två åtalade som tillsammans drivit en verksamhet med tillstånd att sälja vapen. Bland de åtalade återfinns också en tidigare SD-politiker, även han företrädare i bolaget.

Döms för vapenbrott

Nu döms vapenhandlaren till 2 år och 3 månaders fängelse för bland annat grovt vapenbrott och flera fall av medhjälp till vapenbrott. Han frikänns samtidigt för flera fall av medhjälp till vapenbrott. Enligt tingsrätten står det klart att vapenhandlaren lämnat osanna uppgifter i föreningsintyg, vilket inneburit att flera personer fått vapentillstånd som de inte hade rätt till.

Den tidigare SD-politikern döms för två fall av ringa vapenbrott till 40 dagsböter.

Åklagaren yrkade att vapnehandlaren skulle häktas mot bakgrund av det straff som yrkats på samt att det finns risk att han undandrar sig verkställighet. Tingsrätten Skriver dock att han varit frigiven i nästan två år och pekar på vad som framkommit om hans levnadsförhållanden och anses att det saknas skäl för häktning.

Texten uppdateras


Dela sidan:
Skriv ut: