Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Miljonstämning mot två advokater efter fastighetsklipp

Nyheter
Publicerad: 2020-01-29 13:09
Foto: Henrik Montgomery / TT /

Två advokater lät närstående köpa nybildade bostadsrätter till underpris. Nu stäms advokaterna på över tio miljoner kronor.

Två advokater stäms av välgörenhetsstiftelsen Ratzingers minnesfond som hävdar att advokaterna sålde ett hyreshus till kraftigt underpris i samband med ombildning till bostadsrätter, enligt SvD Näringsliv.

Enligt stiftelsen skulle den korrekat fastighetsvärderingen vid tidpunkten för ombildning till bostadsrätter i december 2016 ha varit 80 miljoner kronor men advokaterna lät sälja för 69,6 miljoner kronor.

Kräver mellanskillnaden

Stiftelsens nya styrelse kräver nu mellanskillnaden på över tio miljoner kronor plus ränta som skadestånd av de båda advokaterna som styrde stiftelsen i över tio år.

Enligt välgörenhetsstiftelsen Ratzinger har stiftelsekapitalet, som skulle främja frälsningsarmén samt forskningen för hjärt- och kärlsjukdomar och alkoholrelaterade sjukdomar, medvetet urholkats när advokaterna lät stiftelsen göra affärer som gynnade dem själva och deras närstående.

De närstående som gynnats

De närstående till advokaterna som har gynnats  är en sambo, en fru, tre döttrar, en son samt två kolleger som stod skrivna på välgörenhetsstiftelsens hyresrätter inför ombildningen.

Tidigare har Högsta domstolen konstaterat att advokaterna varit jäviga när de lät stiftelsen sälja sitt hyreshus och ombilda. Då handlade det om att de skulle skiljas från sina styrelseuppdrag.

Den ena advokaten uteslöts ur Advokatsamfundet i mitten av januari. Den andras eventuella uteslutning prövas senare.


Dela sidan:
Skriv ut: