Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Miljardunderskott i statens budget för juni

Nyheter
Publicerad: 2020-07-30 10:02
CORONAVIRUS ILLUSTRATION Illustration Stefan Hörberg/Rithuset / Handout / kod 10500 **OBLIGATORISK BYLINE: Stefan Hörberg/Rithuset / ** **Endast för redaktionell användning. Bilden kommer från en extern källa och distribueras i sin ursprungliga form som en service till våra abonnenter**

Coronapandemin innebär lägre inkomster och högre utgifter i statens budget.
I juni blev underskottet 31,7 miljarder högre än samma månad förra året.
Det visar Ekonomistyrningsverkets sammanställning av utfallet för statens budget.

De sammanlagda inkomsterna i statens budget var 43,2 miljarder kronor i juni, vilket är 17,4 miljarder kronor lägre än samma månad förra året.
Som förklaring anges coronapandemin, som haft en dämpande effekt på efterfrågan och sysselsättningen vilket lett till lägre skatteinkomster. 
”Skatteinkomsterna minskade också till följd av de åtgärder som riksdagen har beslutat i syfte att motverka coronapandemins negativa finansiella effekter, såsom tillfälligt nedsatta socialavgifter och utökade möjligheter till anstånd med skatteinbetalningar.”

Högre utgifter

Under juni månad minskade inkomsterna från exempelvis socialavgifter och löneskatter med 8,2 miljarder kronor och skatt på inkomst med 7,4 miljarder kronor.

Utgifterna i statens budget uppgick i juni till nästan 100 miljarder kronor, vilket är 14,3 miljarder kronor högre än i juni förra året.
”En betydande del av de högre utgifterna gäller åtgärder för att mildra coronapandemins negativa effekter för företag och sysselsättning”, skriver Ekonomistyrningsverket.

170 miljarder i skillnad

Under årets första sex månader visar saldot i statens budget ett underskott på 71,4 miljarder kronor.
”Det är en skillnad på 170,0 miljarder kronor jämfört med motsvarande period 2019, då saldot blev ett överskott på 98,6 miljarder kronor”.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.