Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Miljardsmäll för svenska fondsparare – ”Kämpar i motvind”

Nyheter
Publicerad: 2023-01-19 08:44

Kapitalet som sparats i fonder var större än någonsin i inledningen av 2022 men spararna kämpade i motvind med fallande kurser på både aktie- och räntemarknaden. Fondförmögenheten minskade med 884 miljarder kronor under året.

Efter ett år tydligt präglat av geopolitisk och finansiell oro kan ändå fondåret 2022 till slut summeras med ett nysparande om 19 miljarder kronor i fonder.

”Den största delen av nysparandet tillföll hedgefonder som hade nettoinsättningar på drygt 10 miljarder kronor, följt av korta räntefonder med nettoinsättningar på närmare 6 miljarder. Även långa räntefonder och aktiefonder uppvisade nettoinflöden, medan blandfonder noterade nettouttag under 2022”, framgår det av Fondbolagens Förening.

Den samlade fondförmögenheten

Vid utgången av 2022 uppgick den samlade fondförmögenheten i Sverige till 6 067 miljarder kronor, vilket innebär en minskning under året med 884 miljarder.  

Detta är något av vad som framgår av Fondbolagens förenings årsrapport över fondsparandet i Sverige under 2022.

– När vi gick in i 2022 hade vi ett urstarkt sparår i ryggen. Kapitalet som sparats i fonder var då större än någonsin. Så bra blev inte 2022. I stället fick spararna kämpa i motvind med fallande kurser på både aktie- och räntemarknaden. En väldigt ovanlig situation. Rysslands invasion av Ukraina är en fruktansvärd humanitär kris som också påverkat de finansiella marknaderna. Våra sparpengar mår inte bra när vi är på väg mot en lågkonjunktur, säger säger Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening. 

Det tuffa ekonomiska läget

– Och det tuffa ekonomiska läget har påverkat spararnas agerande. Under stora delar av året har vi sett hur spararna sålt fonder med högre risk. Framför allt aktiefonder. Men spararna är modiga i slutet på året. Så när vi summerar fondåret 2022 har det faktiskt satts in mer pengar än vad det tagits ut. Långsiktigt tror jag det är helt rätt agerande. Bra jobbat, säger han vidare.


Dela sidan:
Skriv ut: