Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Migra­tions­verket skärper regler om anhöriginvandring

Nyheter
Publicerad: 2020-06-26 10:11
Foto: Marcus Ericsson / TT /

I ett nytt rättsligt ställningstagande tydliggör Migrationsverket reglerna för det så kallade försörjningskravet vid anhöriginvandring till Sverige.
– Det innebär att vi kommer att behöva tillämpa undantaget från försörjningskravet mer sparsamt än vad vi tidigare har gjort, säger Carl Bexelius, biträdande rättschef på Migrationsverket.


En stor förändring i det nya ställningstagandet gäller undantaget från försörjningskravet på grund av anknytning till barn.
Om en sökande åberopar anknytning till fler än en person är utgångspunkten nu att anknytningen ska prövas till make, maka eller sambo – innan anknytningen till ett barn.

– Det är alltså först när vi kommer fram till att det är anknytningen till barnet som vi ska pröva, som vi kan göra undantag från försörjningskravet. Det kommer sannolikt innebära att färre personer undantas från försörjningskravet, säger Carl Bexelius.

Funnits behov

Bakgrunden till beslutet är enligt Migrationsverket att det funnits behov att tydliggöra reglerna inom ”flera centrala frågor”.
Och efter att den tillfälliga lagen förlängdes 2019 fanns också anledning att se över styrningen på området.

– Vi har behövt justera vår tolkning utifrån aktuella bestämmelser och med utgångspunkt i att lagstiftarens syfte med tillfälliga lagen är att anpassa de svenska reglerna till både EU- och internationell rätt, säger Carl Bexelius

Vissa lättnader

Det nya ställningstagandet innebär också att försörjningsmedlen som utgångspunkt måste tillhöra den person som befinner sig i Sverige eller i vart fall stå till dennes förfogande och det är den sökande som har bevisbördan för att försörjningskravet är uppfyllt.

Samtidigt innebär det nya rättsliga ställningstagandet vissa lättnader.
För den som är flykting eller skyddsbehövande och har fyllt 18 år men som var minderårig när asylansökan lämnades in, omfattas inte av försörjningskravet.

Tiden för den förmögenhet som ska täcka levnadskostnaderna för hushållet sänks till två år, jämfört med tidigare fem år.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.