Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Men vem ska skydda barnen när deras föräldrar hänger ut dem med bild på Internet?”

Debatt
Publicerad: 2014-04-29 11:10
Linda Bohlin

DEBATT – av Linda Bohlin, jur. kand och ansvarig affärsutvecklare, Juristpunkten

 

Jag satt som vanligt på tunnelbanan på väg hem igår när det vid Karlaplan hoppade på en äldre dam – troligen farmor eller mormor och hennes barnbarn, en kille i 5-6 års ålder. Pojken var uppspelt och sa hela tiden att han skulle visa kvinnan någonting senare på kvällen.

Ska du visa mig att du kan simma frågade kvinnan snabbt och leendet i pojkens ansikte dog direkt. Han såg först förvirrad ut någon sekund för att sedan fråga kvinnan hur hon visste detta. Kvinnan berättade då att ”mamma” hade lagt upp en bild på Facebook och Instagram där hon kundgjorde detta – med bild och allt.

En bild på ett halvnaket barn som varit helt ovetande om fototillfället eller att det nu låg uppe för obegränsad granskning på nätet.

Mamman ifråga hoppade på en station senare och sonen började genast ställa mamman till svars för sitt handlade. Mamman viftade bort detta och förstod inte alls sonens utspel. Hon berättade istället hur många som gillat och kommenterat bilden.

Ett liknande tillfälle tas upp i artikeln ”Barn och sociala medier” på forumet Familjeliv där författaren reflekterar ytligt över den växande trenden för föräldrar att lägga ut sina barn på sociala medier i tid och otid. Detta har fått mig att fundera.

När jag studerade juridik lade jag vid ett tillfälle ut en bild från en middag på några kursare. En av dessa blev mycket missnöjd och jag blev då medveten om att jag kunde bli både stämd och fälld för att ha lagt ut bildmaterial på en person som inte gett sitt samtycke om bilden utgjorde en allvarlig kränkning.

Så ser lagen ut i Sverige idag, utan något samtycke är detta i strid med lag och skadeståndsgrundande då det kan utgöra en allvarlig kränkning. Det finns flera fall där parter blivit stämda och skadeståndsskyldiga då de lagt ut, vad som kan anses som kränkande material, på sociala medier. Värst är det såklart med bildmaterial som direkt pekar ut en person.

Men om man läser lagen djupare framkommer flera hål och brister. Dessa lagregler gäller indirekt för myndiga personer som kan anses vara juridiska rättssubjekt. Men vad händer då med barnen?

I juridisk mening är det vårdnadshavarna som är juridiska ställföreträdare för sina barn till dess att barnen har fyllt 18 å, ibland ännu längre. Enligt föräldrabalken ska föräldrarna se till barnens bästa och agera därefter.

Det är därmed ställföreträdarna – vårdnadshavarna – som ska se till att deras barn utan rättslig handlingsförmåga inte ska kränkas på sociala medier.

Men vad händer då när vårdnadshavarna blir förövarna – när det är de som ska skydda som istället indirekt kränker barnen på sociala medier genom att i tid och otid lägga ut bilder på mindre smickrande kläder, positioner och ibland helt nakna bilder på sina barn? Vem ska vara ställföreträdare för ställföreträdarna och granska dessa när de utför dessa handlingar mot en individs vilja? Vem ska lyssna på barnen som saknas juridisk handlingsförmåga att kunna ställa sina ställföreträdare till ansvar?

På tunnelbanan där sonen bad sin mamma att förklara, att sluta lägga upp saker och därmed sluta fotografera honom så möttes han av likgiltighet. Jag har sett och hört liknande saker tidigare och mötts av ord som att barnen inte är tillräckligt gamla för att förstå eller ens kan ha en åsikt och att man inte ska lyssna på barnen.

Vårdhandshavarna tar sig härmed friheter som faktiskt indirekt strider mot svensk lag.

Det som de flesta inte tänker på är att jämnåriga barn idag är ute på sociala medier genom sina föräldrars smarta telefoner och surfplattor och ser dessa bilder på sina kamrater. Jag har själv via vänners barn sett vilken mobbing detta i sin tur kan leda till mellan barnen, allt i total ovetskap av föräldern som bara ville lägga ut en kul bild på sin son utklädd i stora systers kläder. Att sonen sedan blev kallas för ”bögjävel” på förskolan hade nog föräldrarna inte heller tänkt sig.

Med det samhälle av sociala medier som vi lever i idag så skulle alla vårdnadshavare behöva en handbok i agerande på internet. Allt är offentligt, ingenting är privat. Jag tror inte att vårdnadshavarna förstår allvaret av sina handlingar eller vilka konsekvenser det faktiskt kan få för barnen. Det krävs även en hårdare granskning mot alla vuxna som lägger ut material på nätet.

Ställföreträdarna ska enligt lag skydda sina barn, men vem skyddar egentligen barnen från sina ställföreträdare?

Stefan Wahlberg
stefan.wahlberg@blendow.se

Dela sidan:
Skriv ut: