Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Maten 20 procent dyrare och elräkningen har fördubblats

Nyheter
Publicerad: 2022-11-25 07:31
Foto: Lars Pehrson/TT

Maten har blivit minst 20 procent dyrare. Elräkningen fördubblats. Det visar Konsumentverkets beräkningar för hushållens kostnader nästa år.

Varje år tar Konsumentverket fram en prognos för hushållens kostnader för det kommande året. Kostnaderna gäller bland annat mat, el, hygienartiklar, kläder och skor. Siffrorna används av myndigheter, företag och konsumenter.

– Vi ser en mycket kraftig kostnadsökning för hushållen sedan förra årets beräkning. Främst är det livsmedel och el som ökar i våra beräkningar, maten med runt 20 procent och elen nästan med 100 procent, säger Kristina Difs som är handläggare på Konsumentverket.

Matkostnaderna

I årets mätning hamnar matkostnaden för en vuxen på drygt 3 400 kronor. En familj med två vuxna och två barn i skolåldern (6-9 år respektive 10-13 år) behöver lägga nästan 10 700 kronor på mat för en månad.

Enligt Konsumentverket räknas matkostnaden fram utifrån en fyraveckorsmatsedel som följer de nordiska näringsrekommendationerna och de svenska kostråden från Livsmedelsverket. Mätningen av priserna kompletteras även med en prognos för prisutvecklingen under 2023.

– Våra beräkningar utgår inte från någon lyxkonsumtion eller bara livets nödtorft. Vi försöker få fram så realistiska siffror som möjligt. Vi brukar få reaktioner både från dem som tycker att vi tar i för mycket, och de som inte förstår hur vi kan räkna så lågt, kommenterar Kristina Difs.

Ökat kraftigt

Förändringarna under 2022 har varit dramatiska, med kraftigt ökade kostnader både på livsmedel och el.

– I vanliga fall har kostnaderna under ett år bara ökat med någon procent. I år fick vi vara med om att siffrorna snabbt blev inaktuella, på grund av oväntade händelser och kriser i omvärlden, säger Kristina Difs.


Dela sidan:
Skriv ut: