Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Matchfixning påverkar även e-sporten”

Nyheter
Publicerad: 2019-08-28 09:04
Foto: Nora Lorek / TT

I takt med att e-sporten växer ökar även risken för matchfixning. Därför finns Svenska Spel på plats på en global e-sportkonferens i Sydkorea för att föreläsa om bland annat spelsäkerhet.

– Matchfixning är ett globalt problem som påverkar all sport, även e-sport. IESFs konferens samlar alla medlemsländer för att diskutera och samarbeta kring olika utmaningar. Det är ett bra tillfälle att sprida kunskap och inleda samarbeten över landsgränserna för att arbeta för en rättvis och trovärdig e-sport, säger Magnus Jonsson, styrelsemedlem IESF och ordförande Svenska E-sportföreningen, SESF i ett pressmeddelande.

Svenskar föreläser om matchfixning

Konferensen behandlar ett antal olika ämnen kopplade till e-sporten, bland annat matchfixning. Internationella e-sportförbundet har därför bjudit in Svenska Spel för att föreläsa om spelsäkerhet och matchfixning kring olika e-sportevent.

– Det är en unik möjlighet för oss att sprida kunskap om matchfixning och hur det kan motverkas, såväl nationellt som internationellt. Vi ska bland annat prata om hur e-sporten kan minska risken för matchfixning genom ett begränsat utbud, samverkan med spelbolag och ett gemensamt regelverk gällande spelfuskfrågorna, säger Dan Korhonen, chef sportsbetting och spelsäkerhet Svenska Spel.

Enligt Svenska Spel är kunskapen om matchfixning inom e-sport begränsad i förhållande till hur det ser ut inom andra sporter. Från deras sida är man därför mycket positivt inställda till att ämnet nu kommer på tal under den kommande konferensen.

– Jämfört med exempelvis fotboll finns det i dagsläget förhållandevis lite kunskap om matchfixning inom e-sport. I takt med att spelandet på e-sport ökar, så ökar även risken för matchfixning. Det är därför väldigt viktigt att vi arbetar förebyggande och sprider kunskap, säger Jimmy Sandberg, projektledare för sponsring på Svenska Spel.


Dela sidan:
Skriv ut: