Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Markant ökning av konkurser under december

Nyheter
Publicerad: 2021-01-04 08:08
Foto: Janerik Henriksson / TT

Konkurserna ökade markant med 30 procent under december jämfört med samma månad i fjol. Det visar färsk statistik från Credisafe.

Färsk statistik från Creditsafe visar en markant ökning av konkurser med hela 30 procent för årets sista månad jämfört med samma period förra året. Totalt registrerades 596 aktiebolag i konkurs under december, vilket kan jämföras 458 i december förra året.

Totalt har 6 359 svenska företag gått i konkurs under 2020, vilket kan jämföras med 6 246 året innan, det är en marginell ökning med 1,8 procent. Våra tre storstadsregioner står för 65 procent av samtliga konkurser.

De största konkurserna

Den största konkursen under december blev vägentreprenören PK Road AB med en omsättning på 154 miljoner, följt av datakonsultbolaget Monday Solution AB med 109 miljoner i omsättning enligt senaste boksluten.

– Att året slutar med denna markanta ökning av konkurser med hela 30 procent är ett tecken på att den andra vågen av pandemin med nya restriktioner börjar slå ut de företag som under en längre tid levt på marginalerna. Dessa företag har kämpat in i det sista men tvingas nu att ge upp och konkurs blir den enda utvägen, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe han fortsätter:

– Många kommer att minnas konkursåret 2020 som året då många livsverk krossades och gick upp i rök över en natt samt ett år där de företag som redan hade det tufft försvann tidigt under året. Redan under tidig vår kunde vi se vilka branscher som skulle anses vara högriskbranscher under pandemin, rese, hotell- och restaurangbranschen var ett exempel. Nu med facit i hand kan vi se att restaurangbranschen var den som drabbades hårdast och ökade i antal konkurser med 45 procent jämfört med 2019. Andra branscher som haft det tufft är verksamheter inom transport, så som åkerier och taxibolag.

– Blickar vi framåt och siar kring de kommande månaderna så befarar vi att de kommer vara tuffa månader, hur höga konkurstalen förväntas bli är svårt att säga då detta beror på i vilken omfattning företag kommer att få ekonomisk stöd och hjälp, säger Jacobsson avslutningsvis.

Den i särklass största konkursen sett til omsättning

Årets i särklass största konkurs både sett till omsättning och antal anställda blev MQ Retail AB. MQ Retail AB hade en omsättning på 1,3 miljarder och 551 anställda. Även TeknikMagasinet Sweden Aktiebolag (859 miljoner), Goyada Aktiebolag (834 miljoner), Pilot Services Sweden AB (447 miljoner) och Lund Fashion AB (430 miljoner) är bland de största konkurserna under året. Totalt är det 41 företag med över 100 miljoner i omsättning som gått i konkurs.

Storstäderna dominerade

Majoriteten av aktiebolagskonkurserna inträffade i de tre storstadsregionerna och en tredjedel ägde rum i Stockholms län (2 195). 

Största ökningar noterades i Kronoberg (59 procent), Norrbotten (21 procent) och Jönköping (18 procent). Länen med starkast utveckling och som går mot strömmen med en minskning av konkurser är Gotland (-43 procent), Kalmar (-29 procent) och Jämtland (-8 procent).

På årsbasis ökade konkurserna med 1,8 procent jämfört med 2019. Den genomsnittliga konkurssiffran de senaste tio åren är 5 994, en differens på 365 konkurser mot årets siffra. 

Samtidigt har det startats företag som aldrig förr I Sverige, vilket Credisafe förklarar med att kravet sänktes på aktiekapitalet från 50 000 kronor till 25 000 kronor i början av året. Totalt har det startats över 59 000 bolag, en ökning med 32 procent jämfört med 2019.


Dela sidan:
Skriv ut: