Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Män väljer manliga försvarare – trots att kvinnor många gånger är skickligare i sin advokatgärning”

Debatt
Publicerad: 2014-05-19 10:22

DEBATT – av advokat Sargon De Basso 

 

På Stockholms brottmålsbyråer sitter de manliga försvarsadvokaterna fullbokade året om medan deras kvinnliga motsvarigheter överlag har färre och sämre uppdrag. Detta trots att de kvinnliga försvarsadvokaterna i många fall är skickligare i sin advokatgärning.

Följden har blivit att en kvinnlig försvarsadvokat behöver vara dubbelt så skicklig för att nå hälften så långt. Den avgörande faktorn till detta missförhållande är högst mänsklig och svår att påverka, men tål att diskuteras.

Att få uppdrag som försvarare: I brottmålssvängen tilldelas du uppdrag på två olika sätt – antingen genom ett så kallat ”fritt förordnande” från domstolen eller så har du blivit ”begärd” av klienten.

Om du har fått ett ”fritt förordnande” så innebär det att domstolen (slumpmässigt) tilldelat dig uppdraget då klienten inte önskat någon särskild försvarsadvokat. Har du fått uppdraget som ”begärd” så vill klienten ha just dig som försvarare, oftast på rekommendation eller att du företrätt klienten tidigare. I något fall för att du är ”kändisadvokat”.

I nästan alla brottmål av dignitet så är advokaterna begärda. Att vara mycket begärd blir därför den enskilt viktigaste markören för din attraktionskraft som försvarsadvokat. Är du ofta begärd så är du inte beroende av domstolsverkets allmosor. Är du ofta begärd så har du ett högt inflöde av kvalitativa uppdrag. I enskilda fall kan det gå så långt att du blir rik och berömd. Och de allra flesta försvararna inbillar sig att det är ett kvitto på deras skicklighet som advokat.

Män vill ha manliga advokater: Brottmålsklientelet består i huvudsak av män. Män, som ofta hamnar i situationen att de behöver begära försvarsadvokat, väljer manliga advokater. Detta fenomen har troligen högst naturliga förklaringar:

  • Försvarsadvokaten har av hävd varit en man (i verkligheten och på film)
  • Män har i vissa svåra, kanske skamfyllda, stunder lättare att ty sig till män
  • Samt andra föreställningar om mänskliga relationer och könsroller snarare än beprövad erfarenhet.

Framtiden: Jag tog anställning på advokatfirman Althin år 2001. På den tiden var antalet kvinnor i branschen försvinnande litet. Idag är verkligheten annorlunda. De kvinnliga kollegorna är fler än någonsin på Stockholms brottmålsbyråer. Att deras ackvisition i många fall är mer beroende av fria förordnanden än deras manliga motsvarigheter beror på en enda sak. Män väljer män. Det är svårt att angripa frågan om att män väljer män.

I vår bransch har förtroendet för advokaten ett starkt egenvärde som måste få vara styrande. Därför kan jag bara i skrivande stund informera den rättssökande allmänheten om att:

  • En kvinnlig advokat kommer inte att vara mer dömande mot dig. Hon har exakt samma färdigheter som sina manliga kollegor, är professionell och driver din sak fullt ut
  • Män är på intet sätt skickligare försvarsadvokater bara för att de är män

I takt med att försvarsadvokaten blir en mer könsneutral figur och de kvinnliga kollegorna tar större plats på brottmålsscenen så kommer också villkoren att förbättras. De kanske får ta den tid det tar, men det kan även vara på sin plats att prata om fenomenet!

 

Artikeln är också publicerad på Sargon De Bassos hemsida/blogg – www.advokatdebasso.se

 

 

 


Stefan Wahlberg
stefan.wahlberg@blendow.se

Dela sidan:
Skriv ut: