Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Man med pistol från Regeringskansliet frikänns efter åklagarmiss

Nyheter
Publicerad: 2021-02-05 11:28
Foto: Fredrik Sandberg / TT och Polisen

Ett tiotal Glock-pistoler stals från Regeringskansliet.
Av dem har endast en återfunnits – hos en ung mordförsöksdömd pojke.
I dag frikändes en man som innehaft ett av de stulna vapnen – efter åklagarens misstag.

Det var i en annan utredning, avseende ett bedrägeri, som polisen hittade flera bilder på en Glock-pistol i en misstänkts mans mobiltelefon. Bilderna hade skickats till mobilens innehavare i en WhatsApp-konversation och var daterade den 20 november förra året, alltså bara några dagar efter att Dagens Juridik avslöjat den stora vapenstölden på Regeringskansliet.

39-åring greps

På bilderna av vapnet i telefonen framgår dess serienummer – och under polisens utredning visade det sig att pistolen var ett av vapnen som stulits från Regeringskansliet.
Med hjälp av IT-forensiker kunde polisen identifiera en misstänkt, en 39-årig man som tidigare dömts för bland annat rån av en guldbutik.

Polisens tekniker, och NFC, har konstaterat att det med stor sannolikhet är den gripne mannens händer som syns hålla i pistolen på bilderna.

Bild ur förundersökningen.

I förhör uppträder den misstänkte dock trotsigt, och säger att polisen omöjligt kan veta om vapnet på bilderna är äkta.
– Ni kan inte säga med hundra procent, ingen kan säga med hundra den är äkta, sa han.

Åtalades

Mannen åtalades i höstas för grovt vapenbrott, av åklagare Lucas Eriksson. Brottet bedömdes som grovt ”eftersom det innehafts i en kriminell miljö”.

Idag meddelade Stockholms tingsrätt sin dom. Den 39-årige mannen frias från alla misstankar.
”Det kan till en början konstateras att inget vapen har påträffats och har därför naturligen inte heller kunnat undersökas,” skriver tingsrätten.
Rätten konstaterar dock att det trots detta är fastställt att det är ett riktigt vapen på bilderna, och att det är den åtalade mannen som håller i det.

Tingsrätten menar också att det genom bilderna är fastställt att mannen ”uppsåtligen innehaft vapnet i vapenlagens mening.”
Men trots detta frias alltså mannen.

Oklart när stölden skedde

Rätten skriver ”Åklagaren har i gärningsbeskrivningen gjort gällande att N.N
innehaft pistolen någon gång mellan den 23 oktober 2019 och den 20 november 2019″ alltså mellan när stölden upptäcktes och när bilden skickades.
Men, menar tingsrätten, det är inte klart när stölden skedde – och därför kan innehavet av vapnet skett långt innan stölden upptäcktes – och därmed inte rymmas i åklagarens gärningsbeskrivning.

Åklagare Lucas Eriksson Foto: Stina Stjernkvist / TT /
Valde att inte justera

Trots att denna fråga väckts under förhandlingen har ”åklagaren inte under förhandlingen justerat åtalet på så sätt att den angivna tidsperioden utökats i sådan mån att det rimligen inte skulle uppkomma några frågetecken i detta hänseende, utan enligt åklagaren har N.N innehaft pistolen under den tid som han har gjort gällande.”

Därför frikänns alltså den åtalade mannen. Två nämndemän var skiljaktiga och ville fälla mannen för vapenbrott,


Dela sidan:
Skriv ut: