Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Man behöver inte vara toppstudent för att bli domare i HD – här är justitierådens betyg från juristlinjen

Civilrätt
Publicerad: 2014-10-07 13:07

Högsta domstolens chef Marianne Lundius hade medelmåttiga betyg på juristlinjen. Bäst betyg av HD:s alla justitieråd hade Göran Lambertz och på delad andraplats kommer Lars Edlund och Lena Moore. Därefter är det en fallande skala. Helt klart är i varje fall att man inte behöver vara toppstudent för att bli justitieråd i HD. Här är deras betyg.

 

Sju av Högsta domstolens sexton justitieråd tog sin jur. kand-examen vid Lunds universitet, fem vid Stockholms universitet och fyra vid Uppsala universitet.

Visst finns det många ”med beröm godkänd” (motsvarande dagens AB) i de 16 betygen men också många av de lägre valörerna.

Det ska understrykas att betygsskalorna har ändrats från år till år och att det under vissa perioder och i vissa ämnen har varit möjligt att få antingen ”godkänd” eller ”väl godkänd” (och givetvis ”underkänd”) utan något mellanting motsvarande dagens BA.

När Dagens Juridik bad det justitieråd på HD som hade bäst betyg – Göran Lambertz – att vikta värdet på de teoretiska studierna mot vad han sedan har lärt sig under sin karriär som jurist så svarade han så här:

– Ungefär 30 procent från studierna och 70 procent från karriären.

Ett exempel på att betygen inte ”är allt” är justitierådet Johnny Herre som hade ”B” i ekonomi i sin jur. kand-examen men sedan skaffade sig en civilekonomexamen vid Handelshögskolan i Stockholm – där han också doktorerade och senare blev både professor och prefekt. Innan han blev justitieråd.

Ett annat exempel är justitierådet Agneta Bäcklund som hade ”godkänd” i straffrätt men sedan blev medförfattare till Brottsbalkskommentaren och både chef för straffrättsenheten på justitiedepartementet och rättschef där. Innan hon blev justitieråd.

Frågan är dock hur många av justitierådens betyg som skulle ha räckt för att idag få en notarietjänst vid en större tingsrätt.

Nedan kan du se betygen från juristlinjen för HD:s alla justitieråd genom att klicka på länkarna.

 

Läs också:

Bäst i klassen – maxbetyg från juristlinjen för Göran Lambertz

 

 

Se betygen för alla justitieråd i HD:

Marianne Lundius

Stefan Lindskog

Ann-Christin Lindeblad

Ella Nyström

Kerstin Calissendorff

Gudmund Toijer

Lena Moore

Göran Lambertz

Johnny Herre

Agneta Bäcklund

Ingemar Persson

Martin Borgeke

Svante O Johansson

Dag Mattsson

Lars Edlund

Anders Eka

 

Stefan Wahlberg
stefan.wahlberg@blendow.se

Dela sidan:
Skriv ut: